Dubrovnik

Mozartovim Requiemom zatvorena manifestacija Kršćansko lice kulture 2024.

Kultura / Vjera | 27. 03. 2024. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veličanstvenom izvedbom oratorijskog remek djela Requiem V. A. Mozarta u prepunoj crkvi Male braće u Dubrovniku u utorak 26. ožujka zatvorena je manifestacija Kršćansko lice kulture 2024.

Riječima zahvale svim izvođačima, sudionicima i organizatorima ovogodišnje manifestacije obratio se na kraju dubrovački biskup Roko Glasnović.

Vjera koja ne postaje kultura nije prava vjera, podsjetio je biskup te evocirao neke detalje iz Mozartovog života. Riječima koje se njemu pripisuju "Sjaj jutra pobijedit će noćnu tminu" biskup je svima poželio sretan Uskrs.

Posljednji kulturni događaj manifestacije plod je uspješne suradnje biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. DSO je Mozartov Requiem izveo uz sudjelovanje tri zbora iz Mostara s više od devedeset članova i uz pomoć don Dragana Filipovića.

Solisti na koncertu bili su sopranistica Neda Pejković, mezzosopranistica Žana Marendić, tenor Božo Jurić-Pešić i bas Ante Jerkunica. Izvedbom je dirigirao Hari Zlodre, prenosi portal Dubrovačke biskupije.

Ovaj koncert ostvaren je uz podršku Grada Dubrovnika, Turističke zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Mješoviti zbor studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Akademski zbor Pro musica iz Mostara i Zbor srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca – Mostar svoje glasove s ostalim izvođačima spojili su u skladnoj izvedbi Mozartovog posljednjeg djela nastalog 1791. godine.

Kao što je poznato, djelo je ostalo nedovršeno, a prema Mozartovim skicama završio ga je njegov učenik Franz Xaver Süssmayr.

U djelu je sažeta sva dramatičnost i strahota posljednjeg suda, ali i jednakost svih pred Bogom na taj dan. S jedne strane postavljen je zbor koji predstavlja masu, a s druge su solisti koji preispituju smisao postojanja i postavljaju nadu u vječni život.

Kopirati
Drag cursor here to close