Nastavak priče

Žurnal objavio svjedočenje vrbovanog selefije

''Za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja, obećavali mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu obitelj'', navodi Žurnal…
Vijesti / Terorizam | 19. 03. 2019. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pripadnik selefijskog pokreta H.Č. iz Zenice skoro je četiri mjeseca surađivao s hrvatskim obavještajcima'', objavio je portal Žurnal nastavljajući priču o aferi s hrvatskim obavještajcima navodeći kako su prilikom vrbovanja prijetili zabranom ulaska u Hrvatsku.

''Za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja, obećavali mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu obitelj'', navodi Žurnal i dodaje kako je SOA preko hrvatskog tjednika Nacional priznala kontakte s ovim svjedokom.

Naime, Nacional je objavio kako će Hrvatska sigurnosna agencija SOA značajno pooštriti svoje djelovanje kada je riječ o građanima Bosne i Hercegovine za koje se sumnja da su imali veze s terorističkom grupom ISIS, bilo kao njeni članovi ili simpatizeri, te prema strancima koji su sumnjivi za istu stvar, a nalaze se na području Bosne i Hercegovine.

''Bio sam suradnik SOA-e od siječnja do svibnja'', počinje svoju ispovijest za Žurnal H.Č., tada zavarivač na privremenom radu u Sloveniji.

Žurnal navodi kako je H.Č. pristao na suradnju i potpisao ''dobrovoljnu pristupnicu''.

''Službenik SOA-e, koji mu se predstavio kao Davor, dao mu je i broj telefona. Memorirao ga je kao 'Davor mehaničar'. I suradnja je započela. Svaki put, kada bi se H.Č. pokolebao, Davor mu je prijetio da bi njegova obitelj mogla imati problema'', piše, između ostalog, Žurnal.

Podsjećamo, hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je navode žurnala i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića dok je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao kako je riječ o aferi kojom se htjelo umanjiti vrijednost skupa u Neumu te da je neshvatljivo da ne postoji komunikacija između ministra Mektića i njegova zamjenika Krešića. I Krešić i Đaković odbacili su optužbe. 

Inače, na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH u ponedjeljak zatraženo je od Ministarstva sigurnosti BiH da u roku od tri dana Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti, a o aktivnostima SOA-e Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

''Nakon što dobijemo potpunu informaciju, uslijedit će dalji koraci u pravcu rješavanja ovog problema. Razumijem zabrinutost javnosti u vezi s eventualnim aktivnostima o kojima se govori proteklih dana, ali isto tako želim istaći da je u ovom trenutku potrebno vjerovati u institucije države'', priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

''Ne smijemo i nećemo dozvoliti destabilizaciju države Bosne i Hercegovine'', poručuje Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close