11.9.

Znalo se za povezanost BiH i napada 11. rujna?

Vijesti / Terorizam | 23. 09. 2019. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza imena Safet Ibid Ćatović, koji je u UN 2001. imao veleposlanički status kao vojni izaslanik BiH, krio se bivši zapovjednik odreda "Eh mudžahedin" Abu Mali, objavile su srbijanske Večernje novosti navodeći kako su ove, ali i podatke da se sprema "nešto veliko" u kolovozu, samo nekoliko tjedana uoči terorističkih napada na SAD, imala je i Mary Andrews iz američke diplomatske misije na East Riveru.

Ovu priču za Novosti otkriva Darko Trifunović, nekadašnji prvi tajnik misije BiH pri UN. Prisjećajući se da je Malija tih dana slučajno sreo na ulaznim vratima zgrade u Ulici Plaza 866m na Manhattanu, gdje su misije imale sve članice UN, Trifunović kaže da mu je za oko zapao njegov žuti bedž na reveru, propusnica za zgradu koju su imali samo veleposlanici i najviši predstavnici zemalja članica.

Šmugnuo niz ulicu

''Na iskaznici tog čovjeka, očigledno arapskog porekla, pisalo je 'BiH' i ja sam ga na ulazu zadržao, uhvatio sam ga za rever i pitao tko je. Odmah je 'šmugnuo' niz ulicu, a ja sam istog dana otvorio istragu i o svemu obavijestio i američke kolege'', kaže Trifunović, danas stručnjak u Institutu za nacionalnu i internacionalnu sigurnost u Beogradu.

  

Sugovornik Novosti kaže kako nije bilo potrebno mnogo vremena da se utvrdi da je bedž u UN izdan na ime Safet Ibid Ćatović nečija "namjerna greška", s obzirom na to da BiH nije imala formacijsko mjesto pomoćnika veleposlanika za vojne poslove. Digla se ubrzo interna uzbuna u službama UN, pa je utvrđeno da su mu status mimo službene Misije, dali tadašnji veleposlanik BiH u UN Muhamed Šaćirbej i njegov kolega Husein Živalj.

Priča o Abu Maliju (Safetu Ibidu Ćatoviću), sjeća se Trifunović, dobrim dijelom je skrivena od javnosti, a Sarajevo je uz pomoć Saudijske Arabije, sve učinilo da se "zakopa". U međuvremenu, kako kaže, FBI je ustanovio da je "prvi bosanski mudžahedin" u New Jerseyju imao svoju humanitarnu organizaciju i da je dva tjedna prije udara na Ameriku u Pennsylvaniji organizirao "Džihad kamp" za mlade.

Najmanje dvije putovnice BiH

''Nije slučajno što je jedan od tih zrakoplova s čuvenog leta '93', iz Nju Jeresyja pao u Pennsylvaniji'', nastavlja Trifunović i dodaje kako se 'Boing 757'' srušio u okrugu Sumerset, nedaleko od tog "Džihad kampa".

Istragom nakon napada na SAD 2001. utvrđeno je da Abu Mali ima najmanje dvije putovnice BiH, dok je među adresama njegovog stanovanja navedena čak i španjolsko veleposlanstvo u Sarajevu. Prva putovnica mu je izdana 4. rujna 1995, a druga 6. travnja 1999.

 

''On je nestao 2001., a pojavio se u vijestima 2015., kada je objavljeno da je umro u 48. godini u Alžiru'', govori Trifunović. Do tada se znalo da je aktivno sudjelovao u borbama u Siriji.

Zanimljivo je, navode Novosti, da je "preminuo" kada je postao neophodan za svjedočenje na procesu zapovjedniku Trećeg korpusa Armije BiH.

Novosti podsjećaju da su istragu o 11. rujna su vodile sve američke sigurnosne službe. Samo dan nakon napada utvrđeno je, podsjeća Trifunović, da su piloti i glavni logističari napada bili Muhamed Ata, Kalik šeik Muhamed (šef vojnog krila Al Qaide), Nalaf al Hamzi i Kalid al Mihtar, ''prekaljeni bosanski ratnici s dokumentima iz Sarajeva''.

Kopirati
Drag cursor here to close