Napad u Minnesoti

Za bombaški napad na džamiju u SAD-u 53 godine zatvora

Okružni sudac Donovan Frank kazao je kako dokazi jasno pokazuju da je namjera Hari bila da “prepadne, ugrozi i terorizira pojedince muslimanske vjere“.
Vijesti / Terorizam | 14. 09. 2021. u 10:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liderka paravojne antivladine grupe iz američke savezne države Illinois, za koju vlasti kažu da je organizator bombaškog napada na džamiju u Minnesoti 2017. godine, osuđena je na 53 godine zatvora zbog tog napada koji je užasnuo muslimansku zajednicu tog dijela SAD-a.

Emily Claire Hari, koja je optužena i kojoj je suđeno i presuđeno pod imenom Michael Hari i koja je nedavno objavila promjenu spola, suočavala se s minimalnom zatvorskom kaznom od 30 godina zbog napada na Islamski centar Dar al-Farooq u Bloomingtonu.

To je bio minimum koji je tražila obrana, no tužitelji su tražili doživotni zatvor, jer su naveli da Hari nije preuzela odgovornost za napad.

Agencija AP navodi kako nitko nije povrijeđen u bombaškom napadu, no veliki broj pripadnika zajednice džamije je svjedočio o traumama koje su ostale.

Okružni sudac Donovan Frank kazao je kako dokazi jasno pokazuju da je namjera Hari bila da “prepadne, ugrozi i terorizira pojedince muslimanske vjere“, prenosi Al Jazeera Balkans. 

“Različitost je snaga ove države. Svako tko to ne razumije ne razumije ni ustavno obećanje države koje dovodi mnoge ovdje“, istaknuo je on.

“Svaka kazna manja od 636 mjeseci zatvora bila bi nepoštivanje zakona“, dodao je Frank.

Hari se kratko obratila prije izricanja presude i kazala: “Kako je mojih prvih 47 godina života bilo blagoslovljeno, ne mogu se žaliti na posljednje tri, a s obzirom na blagoslovljen i sretan život, ne mogu ništa tražiti dodatno od suca.“

Također je navela kako su žrtve, koje su svjedočile prošle kroz “traumatično razdoblje“ i poželjela im “najbogatije Božje blagoslove u Isusu Kristu“.

Hari je osuđena u prosincu po pet točaka, uključujući uništavanje imovine zbog njenog vjerskog karaktera i sprečavanje slobodnog izražavanja vjerskih uvjerenja.

Kopirati
Drag cursor here to close