Haibatullah Akundzada

Vrhovni vođa talibana za sada nevidljiv

Imenovan je za vođu nakon smrti svog prethodnika Mullaha Akhtara Mansoure ubijenog u američkom napadu bespilotnom letjelicom 2016. godine…
Vijesti / Terorizam | 28. 08. 2021. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od preuzimanja vlasti u Afganistanu 15. kolovoza, nekoliko talibanskih lidera je došlo u Kabul, ali jedan od njih i dalje nije prisutan njihov vrhovni vođa Haibatullah Akundzada, prenosi danas France Presse dio njegove biografije.

Akundzada, stručnjak za pravosudna i vjerska pitanja, izašao je iz anonimnosti u svibnju 2016. godine da bi predvodio islamistički pokret u kojem su tada vladali unutrašnji sukobi.

Imenovan je za vođu nakon smrti svog prethodnika Mullaha Akhtara Mansoure ubijenog u američkom napadu bespilotnom letjelicom 2016. godine, piše Beta.

Video: Afghan Taliban names Haibatullah Akhunzada as new leader

Malo se zna o svakodnevici Akundzade, čija je komunikacija ograničena na rijetke godišnje poruke povodom islamskih praznika. Za mnoge analitičare njegova uloga je više simbolična nego operativna.

Talibani su do sada objavili samo jednu njegovu fotografiju. Nikada se nije javno pojavio i njegovo mjesto boravka nije poznato.

Akundzada je sin teologa, porijeklom iz Kandahara, koljevke talibanskog pokreta. Imao je prije imenovanja za vođu veliki utjecaj na talibane.

Talibani od nedavnog dolaska na vlast ništa ne govore o aktivnostima i kretanjima vrhovnog vođe.

"Videt ćete ga uskoro, ako bog da", izjavio je nedavno glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Za razliku od Akundzade, lideri raznih talibanskih frakcija pojavili su se javno u Kabulu, propovijedajući u džamijama, razgovarajući s opozicijskim dužnosnicima, a neki su se sastali i s predstavnicima Federacije kriketa.

Talibani su oduvijek imali običaj da svog vrhovnog vođu ostavljaju u sjenci. Osnivač grupe, Mullah Omar, vodio je pustinjački život i rijetko je posjećivao Kabul dok su talibani bili na vlasti 1990-ih.

Omar je više volio da ostane u svom domu u Kandaharu i čak nije bio voljan da se sretne s ljudima koji su mu dolazili u posjetu. Međutim, njegova riječ je bila sveta i nitko od sadašnjih vođa nije stekao takvo poštovanje koje je on imao.

Međunarodni stručnjaci smatraju da je novi vođa izgleda usvojio sličan život usamljenika. Međutim, postoji mogućnost da je Akundzada "nevidljiv" iz sigurnosnih razloga da ne bi doživio sudbinu svog prethodnika Mansoura.

Prema nekim glasinama u Afganistanu i Pakistanu o sudbini Akundzade, vođa talibana je zaražen korona virusom, a neki spominju da je ubijen u nekom bombardiranju. Te glasine nisu potvrđene.

Neki analitičari s druge strane misle da Akundzada jednostavno čeka konačni odlazak američkih snaga iz Afganistana da bi se javno pojavio, navela je Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close