Kosovo

Uhićenje političkog čelnika izazvalo prosvjede Srba

Vijesti / Terorizam | 28. 01. 2014. u 07:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi i pristaše Građanske liste “Srbija, demokracija, pravda” (GL SDP) i mještani Kosovske Mitrovice prosvjedovali su u ponedjeljak navečer nakon što je jedan od vodećih političkih čelnika kosovskih Srba Oliver Ivanović uhićen po nalogu Europske pravosudne misije (EULEX) pod sumnjom da je upleten u ratne zločine tijekom rata na tom području krajem 90-ih godina.

Oliver Ivanović, vođa Građanske liste “Srbija, demokracija, pravda” (GL SDP) na nedavnim kosovskim lokalnim izborima i nekadašnji državni tajnik srbijanske vlade u ministarstvu za Kosovo, uhićen je u ponedjeljak nakon cjelodnevnog saslušanja pred istražiteljima EULEX-a u vezi s istragom ratnih zločina iz 1999. i 2000. godine.

Prosvjednici od EULEX-a traže objašnjenje za zahtjev tužitelja da se Ivanoviću odredi pritvor nakon saslušanja.

Prema nepotvrđenim informacijama koje prenose beogradski mediji, Ivanović je pozvan na saslušanje zbog tvrdnji prištinskog lista “Koha ditore” iz 2011. godine da se njegovo ime spominje u dosjeu Međunarodne misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) među osumnjičenima za ubojstvo 10 Albanaca na sjeveru Mitrovice 2000. godine.

Ivanović je tada te navode odbacio kao “besmislene i neutemeljene”, podsjetivši da je taj slučaj istraživan 2002. godine, ali da je tužitelj UNMIK-a odustao od podizanja optužnice.

Njegov odvjetnik Nebojša Vlajić rekao je da je Ivanović osumnjičen za dva teška kaznena djela počinjena 1999. i 2000. u kojima su stradali kosovski Albanci, ali je odbacio mogućnost njegove odgovornosti i u telefonskoj izjavi beogradskim medijima ocijenio optužbe kao “besmislene” i “politički motivirane”.

Građanska lista “Srbija, demokracija, pravda” ocijenila je u priopćenju da Ivanovićevo uhićenje “ima političku svrhu stvaranja ravnoteže s uhićenjima u albanskoj zajednici”, te da je cilj “izazivanje straha i nestabilnosti u cjelokupnoj srpskoj zajednici na Kosovu”.

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da je srpska strana iznenađena pokretanjem postupka protiv vođe GI SDP-a Olivera Ivanovića te je taj potez “negativno ocijenila”.

Olivera Ivanovića smatra se jednim od umjerenijih srpskih političara s Kosova. Kao nostitelj Građanske liste “Srbija, demokracija, pravda” bio je kandidat na prošlogodišnjim kosovskim lokalnim izborima za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, većinski naseljenog Srbima, a u drugom krugu glasovanja izgubio je od Krstimira Pantića, člana Srpske napredne stranke (SNS) s liste “Srpska” koju je podupirala vlada Srbije. Nakon što se Pantić povukao i odbio prisegnuti za gradonačelnika, Ivanović se kandidirao i u ponovljenim izborima za gradonačelnika sjeverne Mitrovice.

Ivanović je u prethodnoj vladi Srbije do 2012. godine bio državni tajnik za Kosovo u ministarstvu koje je vodio član Demokratske stranke (DS) Goran Bogdanović

Bio je i član državnog Koordinacijskog centra za Kosovo, a početkom 2000-ih godina s Goranom Bogdanovićem vodio je političku koaliciju “Povratak” koja je imala svoje zastupnike u kosovskom parlamentu u razdoblju pokušaja normalizacije srpsko-albanskih odnosa.

U rujnu 2013. godine, u vrijeme izborne kampanje za lokalne kosovske izbore, nepoznati napadači upali su u Ivanovićev stan u Kosovskoj Mitrovici i malterirali njegovu suprugu i obitelj.

Kopirati
Drag cursor here to close