Osumnjičen

Uhićen jer je planirao teroristički napad na džamiju u BiH

Vijesti / Terorizam | 07. 08. 2023. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Mirza Kapić

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Mirzu Kapića, rođenog 1980. godine u Banja Luci, nastanjen u Zenici, državljanin BiH, ranije osuđivan za kazneno djelo povezano sa terorizmom i boravkom na stranim ratišitima.

Pod istragom

Osumnjičeni koji je uhićen pod istragom je zbog kontaktiranja sa pripadnicima radikalnih struktura tzv. "ISIL-" i planiranje terorističkog napada na islamski vjerski objekat u BiH.

Aktivnosti lišenja slobode osumnjičenog, kao i pretresa objekata koje koristi, realizirane su u koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH i SIPA uz naredbe Suda BiH, prenosi Avaz

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. "ISIL-a" te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca srpnja ove godine te je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i "ISIL-a", agencijama za provedbu zakona u BiH.

U pritvoru

U daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela, spriječen je akcijom SIPA i Tužiiteljstva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. ZKP BiH, stavak 1. točke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz članka 201. KZ BiH, a prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close