Aerodrom

U Sarajevu uhićen terorist

Osoba lišena slobode se sumnjiči da je u od 1.7.2013 godine, boravilo na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji.
Vijesti / Terorizam | 23. 11. 2018. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su (22.11.2018 godine) oko 20:15 sati, na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo, lišili su slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela ''Organiziranje terorističke grupe'' iz člana 202.d) stav 2. KZ BiH i ''Pripremanje krivičnog djela'' iz člana 248. KZ BiH, a sve u vezi s krivičnim djelom ''Terorizam'' iz člana 201. KZ BiH.

Osoba lišena slobode se sumnjiči da je u od 1.7.2013 godine, boravilo na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji.

Navedena osoba je privedena u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predana u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.

Inače BIRN je naknado objavio da je uhićen Munib Ahmetspahić.

Kako je iz ovih izvora potvrđeno za BIRN BiH Ahmetspahić, je dugo godina boravio u selu Maoča, poznatom kao mjestu boravka pripadnika Selefijske zajednice, a inače je iz Zenice.

Istraži organi Ahmetspahića dovode u vezu sa napadom na Američko veleposlanstvo u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, koji je pucajući iz kalašnjikova izvršio Mevlid Jašarević.

Jašarevića je Apelaciono vijeć osudilo na 15 godina za terorizam. Apelacijsko vijeće Suda BiH smatra da je Jašarević počinio kazneno djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Afganistanu, odnosno kada je riječ on njihovom odnosu prema muslimanima u svijetu.

Uhićeni Ahmetspahić se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe pripremanje kazneno djela vezanog za terorizam.

Početkom 2014. evidentirano je Ahmetspahićeva nazočost u gradu Haritanu. Borio se u jedinici "Bejtul" kojom je zapovjedao Safet Brkić. Bivši pripadnci ISIL-a koji su po povratku u BiH uhiećni, u izjavama za SIPA-u govorili su kako je Munib teško ranjen, te da je izgubio nogu.


Kopirati
Drag cursor here to close