Milarem Berbić

Tužiteljstvo traži povećanje kazne osuđenom za ratovanje u Siriji

"Tužiteljstvo smatra da kazna zatvora od tri godine nije dovoljna kazna za učinjena djela, zbog čega se ne može postići svrha kažnjavanja", rekla je Stanojlović.
Vijesti / Terorizam | 08. 09. 2021. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo  Bosne i Hercegovine zatražilo je od Apelacijskog vijeća Državnog suda da se poveća kazna Milaremu Berbiću, osuđenom za ratovanje u Siriji, dok je Obrana tražila da se preinači u manju kaznu zatvora ili da se prvostupanjska presuda poništi i postupak pokrene ispočetka.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je kazala kako je, donoseći presudu, Sud BiH cijenio olakšavajuće okolnosti više nego otežavajuće te da se ne slaže da je olakšavajuća okolnost to što je u 60. godini optuženi otišao u Siriju, objašnjavajući da je zbog godina bio svjestan svojih odluka.

"Tužiteljstvo smatra da kazna zatvora od tri godine nije dovoljna kazna za učinjena djela, zbog čega se ne može postići svrha kažnjavanja", rekla je Stanojlović.

Vratio bi se ponovno

Ona je predložila Sudu BiH da poveća kaznu zatvora jer Berbić nikada tijekom suđenja nije izrazio osjećaj kajanja, kazavši da tijekom pet godina boravka u Siriji nije izrazio želju da se vrati, a da se tijekom suđenja ponašao kao da bi ponovo otišao ako za to bude imao mogućnosti.

Berbić je kazao kako nije točno da nije izrazio želju za povratkom, objasnivši da je u Siriju otišao kako bi vratio kćerku i unuke u BiH, ali da nije mogao zbog zakona koji je tada bio na snazi a koji je obvezivao da kćerka bude u prihvatnom centru.

"Poslije, kad sam pokušao da se vratimo u BiH, trebali su mi novci, ukazala se onda prilika da sklopim brak sa ženom koja radi u Švedskoj i koja se također htjela vratiti, ali cijene su kasnije porasle", rekao je on objašnjavajući da se ni tada nije uspio vratiti.

On je dodao kako je dobio informaciju da se može izaći iz Sirije ako se preda, pa je krenuo pješačiti deset kilometara sa kćerkom, ali su ih razdvojili – njegovu kćerku su odveli u kamp, a njega u logor.

"Odakle vam dokaz da nisam izrazio želju da se vratim. Moja kćerka je još uvijek u kampu i ne odlučuje ona kada će se vratiti", kazao je Berbić.

Uložio žalbu 

Njegov branitelj Bakir Hećimović je rekao kako je uložio žalbu na prvostupanjsku presudu jer smatra da je kazna zatvora od tri godine previsoka, tražeći da se ista smanji ili da se presuda ukine i da se postupak ponovo pokrene.

"Presuda je osnovana na iskazu pokajnika, svjedoka P-1, međutim nisu postojali kontrolni dokazi njegovog iskaza", kazao je Hećimović objašnjavajući da je taj svjedok svjedočio u svim predmetima za terorizam, a da ni sam nije rekao da se Berbić borio u Siriji.

On je kazao da zbog godina i stanja Berbića nije bio u mogućnosti biti vojno angažiran u Siriji te da je otišao isključivo zbog kćerke jer je obiteljski čovjek.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u svibnju ove godine Milarema Berbića na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a.

Berbić je proglašen krivim da je u kolovozu 2014. otputovao iz Sarajeva s ciljem pridruživanja stranoj organizaciji u sastavu ISIL-a, odnosno Islamske države, koja se borila protiv legitimnih organa Sirije.

Sud BiH će odluku donijeti u zakonom predviđenom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close