Albu Kamal

Sirijska vojska osvojila posljednji grad pod kontrolom Islamske države

Vijesti / Terorizam | 08. 11. 2017. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Slavlje - fotografija s Twittera

Sirijska vojska i njeni saveznici, među kojima je libanska grupa Hezbollah, osvojila je posljednji grad pod kontrolom Islamske države u Siriji,priopćio je u srijedu zapovjednik u vojnoj alijansi koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.


Zapovjednik je dodao da su iračke Snage narodne mobilizacije također sudjelovale u zauzimanju grada Albu Kamal, smještenog u Siriji u blizini iračke granice na rijeci Eufrat, prenosi Reuters.

Podsjetimo, sredinom listopada sirijske demokratske snage su oslobodile su Raqqu, javio je AFP. Nakon četiri mjeseca borbi za grad koji je bio glavno uporište terorističke organizacije "Islamska država" (ISIL) u Siriji, oslobodilačke snage su proglasile pobjedu.

''Sve je gotovo, naše snage su preuzele kontrolu nad Raqqom'', rekao je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga Talal Sello.

Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata jer je Islamska država u susjednom Iraku izgubila tamošnju ''prijestolnicu'' Mosul i potisnuta je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju.

Inače, od 2014. godine ISIL ne silazi s naslovnica svjetskih medija. Samoprozvana Islamska država nezamislivim je zvjerstvima šokirala svjetsku javnost, a usput, iskoristivši građanski rat u Siriji te nesposobnost centralne vlasti u Iraku, značajno je proširila svoj teritorij.
 
U ljeto 2015. godine, baš u vrijeme kad se otmicom Tomislava Salopeka ISIL na najgori mogući način probio i na naslovnice hrvatskih medija, Islamska država kontrolirala je ogromna prostranstva diljem Sirije i Iraka, a svoje "podružnice" imali su u Egiptu i još nekim zemljama.
 
Cijelo vrijeme svog postojanja ISIL je pozivao na terorističke napade, a gotovo da nema ozbiljnijeg napada u Europi za koji ova teroristička skupina s vlastitom državom nije preuzela odgovornost.
Kopirati
Drag cursor here to close