Lafarge

Proizvođač cementa optužen za zločine u građanskom ratu u Siriji

Vijesti / Terorizam | 18. 05. 2022. u 16:58 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twitter / Američki helikopter u bazi Lafarge, Sirija

Sud u Parizu u srijedu je optužio francusku kompaniju "Lafarge" za "suučesništvo u zločinima protiv čovječnosti" u Siriji, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

"France24" objavio je da je u rujnu 2021. najviši francuski sud, Kasacioni sud, poništio odluku nižeg suda da odbaci optužbe protiv proizvođača cementa za zločine u građanskom ratu u Siriji.

"Lafarge" je francuska industrijska kompanija specijalizirana za cement, beton i građevinske agregate. Optuženi su da su platili oko 13 milijuna eura stranim grupama, uključujući terorističku grupu ISIS/Daesh, da bi zadržali prisustvo u gradu Jalabiya u sjevernoj Siriji tijekom građanskog rata.

U slučaju je optužen izvršni direktor Bruno Laffont sa još osam "Lafargeovih" rukovodilaca.

Formalne optužbe su financiranje terorističke grupe i ugrožavanje života drugih.

Apelacijski sud je 2019. godine odbacio optužbe za zločine protiv čovječnosti, prihvaćajući obranu da uplate "Lafargea" nisu korištene za pomaganje ili podržavanje ratnih napora.

"Lafarge" nastavlja da se bori protiv svih optužbi.

Dokumenti do kojih je došla Anadolu Agency pokazuju da je cementni gigant rekao francuskim obavještajnim agencijama o svojim vezama sa terorističkom grupom ISIS. Dokumenti su otkrili kako je kompanija "Lafarge", koja se tereti za suučesništvo u zločinima protiv čovječnosti zbog financiranja operacija ISIS -a u Siriji, imala odnose s ISIS-om kojeg su francuske obavještajne službe bile potpuno svjesne.

Dokumenti su pokazali da su francuske obavještajne agencije koristile ”Lafargeovu” mrežu odnosa, suradnju sa terorističkim grupama u Siriji i sastanke kako bi dobile vijesti iz regije i tamo provodile svoje operacije.

Također su otkrili da francuski obavještajci nisu upozorili kompaniju da čini zločin.

Kopirati
Drag cursor here to close