Lukač

Pojačan policijski nadzor paradžemata

Lukač je na konferenciji za novinare upozorio i kako pojedine političke stranke, ne navodeći o kojima se radi, pokušavaju napraviti pritisak
Vijesti / Terorizam | 07. 11. 2017. u 22:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač izjavio je u utorak  kako značajnu sigurnosnu prijetnju Bosni i Hercegovini predstavljaju radikalni islamisti koji se vraćaju u zemlju nakon što su se borili u redovima Islamske države.

"Iz Bosne i Hercegovine je oko 300 osoba otišlo na strana ratišta. Oko 50 njih se dosad vratilo u BiH, a veći broj je procesuiran. Oni predstavljaju sigurnosnu prijetnju", rekao je ravnatelj FUP-a Dragan Lukač.

Pri tome je dodao kako vlasti u BiH posljednjih godina poduzimaju značajne napore kako bi suzbili terorističke prijetnje i stvari držali pod nadzorom.

"Niste prije četiri ili pet godina mogli sresti pojačane ophodnje FUP-a u dnevnom obilasku u Gornjoj Maoči, a danas ćete je sresti, kao i u drugim mjestima gdje su paradžemati", pojasnio je Lukač.

Hina navodi kako su, prema sigurnosnim podacima najveći broj radikalnih islamista, kao i boraca koji su iz Bosne i Hercegovine otišli u Siriju i Irak. prethodno prošli indoktrinaciju u paradžematima, vjerskim zajednicama u kojima ne prihvaćaju autoritet Islamske zajednice u BiH.

Lukač je na konferenciji za novinare upozorio i kako pojedine političke stranke, ne navodeći o kojima se radi, pokušavaju napraviti pritisak i zaustaviti rad Federalne uprave policije. Poručio je kako policija tome podleći političkim pritiscima.

Kopirati
Drag cursor here to close