Odluka

Osumnjičena za financiranje terorizma ostaje u pritvoru

Osumnjičena će u pritvoru ostati zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla pobjeći i na taj način postati nedostupna pravosuđu u BiH, ali i straha da bi mogla ponoviti krivično djelo.
Vijesti / Terorizam | 20. 08. 2021. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog straha od ponavljanja djela ili bijega, Sud Bosne i Hercegovine produžio je, po prijedlogu Državnog tužiteljstva, za još 30 dana pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za financiranje terorističkih aktivnosti.

Osumnjičena će u pritvoru ostati zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla pobjeći i na taj način postati nedostupna pravosuđu u BiH, ali i straha da bi mogla ponoviti krivično djelo.

Tužiteljstvo je na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora zatražilo da osumnjičenoj ova mjera ostane na snazi još 30 dana s obzirom na to da nisu dostavljeni dokazi iz Švicarske koji su zatraženi putem međunarodne pravne pomoći, iako je upućena urgencija Ambasadi ove zemlje.

Ovi dokazi su, kako je tada rečeno, nužni za okončanje financijske istrage, prenosi Detektor.ba

Obrana je, s druge strane, zatražila da se prijedlog Tužiteljstva odbije te osumnjičenoj izreknu mjere zabrane.

Senu Hamzabegović su svibnji 2021. na Tuzlanskom aerodromu uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a iz Tužiteljstva je tada priopćeno da su tijekom istrage prikupljeni dokazi da je osumnjičena sudjelovala, u više navrata, u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka. 

Iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući formacije "Jahbet al-Nusra", "Al-Nusrah Front" i druge jedinice.

Pored toga, prema ranijem priopćenju Tužiteljstva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji se nalazi u bijegu, prosljeđivala novac iako je znala da će on biti korišten za financiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close