Terorizam je terorizam

Novinari dobili smjernice kako trebaju izvještavati o terorizmu i nasilnom ekstremizmu

Vijeće za tisak u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a u BiH predstavili su danas Smjernice za novinare "Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu".
Vijesti / Terorizam | 18. 12. 2019. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Kathleen Kavalec i Ljiljana Zurovac

Vijeće za tisak u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a u BiH predstavili su danas Smjernice za novinare "Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu".

Smjernice predstavljaju novi set standarda za profesionalno izvještavanje i nastale su kao rezultat preporuka OSCE-ove konferencije iz rujna 2018. godine "Mediji i terorizam".

Šefica Misije OSCE-a u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da je ponosna na suradnju s Vijećem za tisak u BiH i pomoći koju OSCE pruža u promociji profesionalnog medijskog izvještavanja i ujedno borbe protiv govora mržnje i dezinformacija.

''Na prošlogodišnjoj konferenciji Mediji i terorizam jedna od ključnih preporuka bila je razvijanje seta preciznih i jasnih smjernica za novinare, koje bi im pomogle da odgovorno i profesionalno izvještavaju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, povezanim s poštivanjem ljudskih prava. Ovaj tim izvještavanja je izazov za medije ne samo u BiH već i u ostatku svijeta. Nerijetko senzacionalističko izvještavanje može dovesti do rasplamsavanja terorističke propagande i nasilja, te širenja straha i netolerancije'', kazala je Kavalec i dodala da je sigurna da će Smjernice uvelike doprinijeti u sprječavanju ove pojave.

OSCE će naredne godine u suradnji s Vijećem za tisak u BiH organizirati seminare i radionice s lokalnim novinarima na kojima će ih obučavati korištenju Smjernica u praksi.

Direktorica programa Vijeća za tisak u BiH Ljiljana Zurovac podsjeća da je u rujnu oko 40 novinara, urednika i medijskih eksperata iz svih medija u BiH, koji su pažljivo prošli kroz nacrt smjernica, dali komentare i sugestije, da bi dokument u praksi bio što prihvatljiviji.

''Vrijednost dokumenta je što proizlazi iz iskustva ovih ljudi, baziranog iz dnevnog izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu. Na žalost, u BiH je u posljednjim godinama bilo dosta takvih situacija. Novinar u takvim situacijama mora biti pažljiv, kako i šta da kaže, koje izvore da koristi, šta smije da otkrije u određenom trenutku i mnogim drugim dilemama u čemu će mu Smjernice pružiti dragocjenu pomoć'', kazala je Zurovac.

Smjernice će biti prezentirane medijima kroz brošuru koja je već dostupna na web stranicama Vijeća za tisak u BiH i OSCE-a, a sljedeće godine brošura će biti tiskana i podijeljena novinarima na radionicama i seminarima.

U Smjernicama stoji da izvještavanje o slučajevima ekstremizma i terorizma mora biti izbalansirano, da se novinari vode provjerenim informacijama i odvojeno od stručne analize. Kako je navedeno, treba koristiti službene i kredibilne izvore informacija te izvijestiti precizno i nedvosmisleno.

Prilikom kvalificiranja djela, kako stoji u Smjernicama, treba se služiti zvaničnim informacijama institucija.

“Prilikom kvalificiranja događaja izuzetno je važno pozivati se na službene izvore informacija… U ovoj fazi izvještavanja izvršitelj djela imenuje se kao ‘napadač’, a ne ‘terorista’”, stoji u Smjernicama.

U slučaju nasilnog ekstemizma i terorizma kojem se pripisuje vjerski predznak, sagovornike treba, kako je navedeno, tražiti u registriranim, kredibilnim vjerskim zajednicama.

“Postoji realna opasnost da se medijskom pažnjom koja se daje samoproglašenim predstavnicima nekog identiteta, oni predstave kao glasnogovornici većine ili legitimni predstavnici određenih skupina, što ne odgovara stvarnom stanju”, stoji u Smjernicama.

Kopirati
Drag cursor here to close