Kaos zbog prihvata

Mektić: Predsjedništvo bi moglo primiti 500 Marsovaca

''Ne bi me iznenadilo ni kad bi donijeli odluku da primimo 500 Marsovaca'', rekao je Mektić.
Vijesti / Terorizam | 03. 12. 2019. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon telefonske sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine javnosti se obratio ministar sigurnosti Dragan Mektić govoreći o borcima sa stranog ratišta koji se u subotu trebaju vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Kazao je da Predsjedništvo BiH treba koordinirano s resornim ministarstvima donositi odluke poput prihvata boraca kako bi sve bilo spremno za njihov dolazak.

Iznenađen

"Mene je iznenadila ova odluka Predsjedništva, mjesecima radimo i pripremamo operaciju prihvata, svih provjera i načina na koji ćemo postupati sa tim osobama koje se vrate. Rekao sam da prihvaćam tu obvezu da se naši državljani vrate zato što su naši državljani i jer ne možemo zabraniti našem državljaninu da uđe u državu, ali mi smo opet to radili da to bude u kontroliranoj proceduri. Moramo prethodno utvrditi da se radi o državljanima BiH i osobama koje mogu steći državljanstvo BiH", kazao je Mektić.

Rekao je kako u BiH ''dolaze osobe bez putnih isprava''.

''Kad izađe 30, 40 osoba bez putnih isprava kako da provjeravamo identitet. Mi pripremamo do subote što se može pripremiti. Bio je niz radnji i priprema poput karantenskog smještaja da se provjeri njihovo zdravstveno stanje, kad su u pitanju maloljetne osobe da vidimo obitelji koje će ih prihvatiti, kakve su to obitelji. Ako maloljetno dijete od 12, 13 godina smjestite u radikaliziranu porodicu šta onda da očekujete od tog djeteta."

Ovu odluku Predsjedništva BiH ocijenio je nepotrebnom i neozbiljnom jer, kako je kazao, potreban je dogovor i koordinacija.

Totalno nepotrebno

"Netko je htio nekom da se udobri, netko hoće neke beneficije, netko hoće da popravi svoj status na osnovu toga i donio je tu odluku koju mi ne možemo pripremiti do petka, subote nikako", rekao je.

"Ovo je totalno nepotrebno bilo da Predsjedništvo donese takvu odluku, a ne posavjetuje se s nama da vidi što mi radimo. Neka donese zaključak da prihvatimo 500 ljudi, ali daj da to bude sinkronizirano, to ne radi samo Ministarstvo sigurnosti taj posao, rade i neka druga državna ministarstva, entiteti, općine", dodao je resorni ministar.

Kaže kako je ''Predsjedništvo pregovaralo bez našeg znanja, samo sam dobio zaključak, odluku Predsjedništva''.

''Svi koji su govorili 'nećemo, prijetnja su', glat su potpisali to jučer i dostavili taj zaključak, to je neozbiljno, na takav način ne možemo funkcionirati. Ne bi me iznenadilo ni kad bi donijeli odluku da primimo 500 Marsovaca."

Kazao je da postoji mogućnost i da se pojavi prva grupa o kojoj je ranije dogovarano, međutim da ta grupa ima poseban status jer je za njima potpisana međunarodna potjernica te će pri dolasku biti predati Tužilaštvu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close