Islamska država

Džaferović: Od 2016. nitko iz BiH nije otišao ratovati…

"Mislim da situacija u BiH nije takva i da mnogo službenih izvještaja govori sasvim suprotno. Naprosto ne dijelim takav stav", kazao je Šarović.
Vijesti / Terorizam | 08. 11. 2019. u 15:01 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podsjetio je u današnjoj izjavi novinarima u Sarajevu da od 2016. godine nije zabilježen nijedan odlazak iz BiH na ratišta u Siriji.

Džaferović je komentirao izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je Bosnu i Hercegovinu nazvao "tempiranom bombom" zbog povratka sudionika na stranim ratištima.

''Od 2016. godine nije zabilježen nijedan odlazak na ratišta u Siriji. Bosna i Hercegovina je poduzela mjere da taj problem riješi. Osnovni problem BiH su snage koje žele podjelu BiH i to gospodin Macron zna. I to je i krivica i međunarodne zajednice'', rekao je Džaferović.

Naveo je kako se prema podacima bh. agencija na sirijskom ratištu nalazi manje od 100 punoljetnih osoba državljana BiH, od čega su polovina žene.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović komentirajući izjavu francuskog predsjednika Macrona je kazao da ne dijeli takav stav.

"Mislim da situacija u BiH nije takva i da mnogo službenih izvještaja govori sasvim suprotno. Naprosto ne dijelim takav stav", kazao je Šarović.

Na izjavu predsjednika Macrona reagirao je i Muhamed Jusić, glasnogovornik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Iz BiH je na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana, većinu su činile žene i djeca, iz Francuske preko 1.900, duplo više nego iz ijedne druge zapadno-europske države. Samo ovih dana očekuje se povratak preko 450 njih u Francusku. Problem stranih boraca i povratnika sa sirijsko-iračkog ratišta je ozbiljan izazov za većinu europskih država i ne znam zašto bi to samo za Bosnu trebao biti problem", poručio je Jusić na društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close