Njemačka

Desničarski terorista u zatvoru zarobio dvojicu čuvara

Desničarski ekstremista koji je osuđen za teroristički napad 2019. godine, uzeo je za taoce dvojicu zatvorskih čuvara u Njemačkoj.
Vijesti / Terorizam | 13. 12. 2022. u 10:14 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Denik.cz / Desničarski ekstremista Stephan Balliet

Desničarski ekstremista Stephan Balliet, koji je osuđen za teroristički napad u Haleu 2019. godine, uzeo je za taoce dvojicu zatvorskih čuvara u Njemačkoj, ali su ga kasnije savladali drugi čuvari, priopćile su vlasti u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Incident se dogodio u ponedjeljak naveče u zatvoru u Burgu u istočnoj državi Saksonija-Anhalt.

Prema podacima Ministarstva pravde, Balliet je u zatvoru držao dva člana osoblja kao taoce, ali su ga nakon kratkog vremena savladali drugi čuvari. Napadač je u incidentu ozlijeđen.

Još uvijek nije jasno kako je došlo do talačke situacije. Državni ured za krivične istrage Saksonije-Anhalt započela je istragu.

Policija je rasporedila naoružane policajce ispred zatvora nakon što se saznalo da Balliet drži taoce.

Balliet je prijeteći pištoljem pokušao ući u gradsku sinagogu u Haleu 9. listopada 2019. godine, kako bi ubio ljude koji su se tamo okupili.

Nakon što u tome nije uspio, upucao je prolaznika ispred zgrade, a nedugo potom i gosta u baru.

Tijekom suđenja se ispostavilo da je prvobitno želio da upadne u džamiju ili centar antifašističke grupe Antifa, jer je smatrao da su manje čuvani. Rekao je da je prvenstveno želio ubijati Židove jer, po njegovom mišljenju, oni stoje iza muslimanske imigracije u Europu.

Balliet je 2021. godine osuđen na doživotni zatvor.

Kopirati
Drag cursor here to close