Među uhićenim mladićima

Austrijanac bh. podrijetla osumnjičen za planiranje terorističkog napada

Iz sigurnosnih službi potvrđeno je da su u svojim domovima u subotu uhićeni mladići u dobi od 14, 17 i 20 godina, prenosi BBC.
Vijesti / Terorizam | 19. 06. 2023. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska policija priopćila je da su zbog navodnog planiranja napada na bečku Povorku ponosa uhićena tri osumnjičena islamista.

Godišnja LGBTQ+ parada održana je u subotu u glavnom gradu Austrije te je privukla više od 300.000 ljudi. Iz sigurnosnih službi potvrđeno je da su u svojim domovima u subotu uhićeni mladići u dobi od 14, 17 i 20 godina, prenosi BBC.

Nisu objavljeni detalji uhićenja, ali je otkriveno da je zaplijenjeno oružje - noževi, sjekire i zračne puške. Šef austrijske obavještajne službe Omar Haijawi-Pirchner potvrdio je uhićenja na konferenciji za medije u nedjelju. Rekao je da su detalji otkriveni po završetku povorke da se sudionici ne osjećaju ugroženo.

"U konačnici, cilj terorizma je izazvati tjeskobu i strah u javnosti. Naš je posao to spriječiti", tvrdi Haijawi-Pirchner.

Na konferenciji za novinare je rekao da su muškarci austrijski državljani bosanskog i čečenskog podrijetla, a jedan od njih policiji je ranije poznat zbog optužbi za terorizam. Austrijske vlasti svjesne su da Islamska država poziva na nove napade.

"Ponovno pozivaju da se izvode napadi u Europi, čak je i Europol prije nekoliko dana objavio izvješće o tome. Shvaćamo ovo vrlo ozbiljno, rekao je.

Posljednji takav napad u Austriji dogodio se u studenom 2020. godine kad je naoružani napadač počeo pucati u popularnom bečkom klubu, tom je prilikom ubio četiri i ranio 23 osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close