Prvi pogođeni

Ukrajinci tvrde kako su oštetili ponos ruskog zrakoplovstva SU-57

Kako je priopćila Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine, u subotu 8. lipnja je na teritoriju zračne luke Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti Rusije, pogođen višenamjenski lovački zrakoplov pete generacije Su-57
Vijesti / Svijet | 09. 06. 2024. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je objavila kako su njene snage po prvi put pogodile najsuvremeniji ponos ruskog zrakoplovstva, lovac Suhoj Su-57 Felon i to stacioniran na zračnoj luci u Rusiji.

Kako je priopćila Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine, u subotu 8. lipnja je na teritoriju zračne luke Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti Rusije, pogođen višenamjenski lovački zrakoplov pete generacije Su-57, prenosi Tanjug, pozivajući se na Interfaks Ukrajina.

Inače zračna luka Ahtubinsk se nalazi udaljena 589 kilometara od same linije fronta.

U svojim tvrdnjama Ukrajinci se pozivaju na satelitske snimke mjesta gdje je Su-57 bio stacioniran na zračn oj luci.

“Na fotografijama se vidi kako je u petak, 7. lipnja Su-57 stajao netaknut, a već u subotu su se u njegovoj blizini pojavili vidljivi krateri od eksplozija i karakteristični tragovi vatre”, navedeno je u priopćenju.

Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi kako je u 28 mjeseci rata uništilo više od 350 ruskih zrakoplova, ali neovisni analitičari potvrdili su samo 80+ uništenih zrakoplova.

Video: Su-57, ruski lovac pete generacije

 

 

 

 

 

Su-57 Felon

Suhoj Su-57 (rus. ПАК ФА (PAK FA) Perspektivny Aviatsionny Kompleks Frontovoy Aviatsii) je ruski mlazni lovac pete generacije. Zrakoplov je dvomotorni jednosjed smanjene uočljivosti radarima (eng. stealth), koji se razvijao pod internom radnom oznakom T-50, projektom predviđen da bude višenamjenski lovac sa zadaćama pružanja zračne premoći i zračnih napada.
Cilj Su-57 programa je zamjena zrakoplova Su-27 i MiG-29 iz službe Ruskog ratnog zrakoplovstva. Prvi let Suhoja Su-57, u trajanju od 45 minuta uspješno je izveden 29. siječnja 2010. godine., a prvi predserijski primjerci ušli su u službu Ruskog ratnog zrakoplovstva 2020. godine. Za početak ovi će zrakoplovi biti opremljeni nadograđenim AL-41F motorima, dok se ne dovrše potpuno novi motori koji se trenutno razvijaju posebno za Su-57 pod privremenim nazivom "izdelye 30".
Prvi let je obavljen ipak 29. siječnja 2010. godine u vojnoj bazi Dzemgi u Komsomolsku na Amuru, a test pilot je bio Sergej Bogdan. Let je trajao 47 minuta.
Novi lovac objedinjuje tzv. "stealth" tehnologiju te ima smanjeni radarski odraz, posjeduje mogućnost superkrstarenja, sposoban je nositi novi naraštaj oružja unutar trupa i ima novi AESA radar.  Rusija je službeno potvrdila kako koristi Suhoj Su-57 Felon u Ukrajini, a to je 18. lstopada 2022. godine izjavio general Sergej Surovikin, tadašnji zapovjednik ujedinjenih trupa u Ukrajini u razgovoru sa ruskim novinarima.
On je tada rekao kako je Su-57 već korišten u Siriji. Prema njegovim riječima, u Siriji su 2018. bila raspoređena četiri borbena zrakoplova.
Najveća brzina ovog zrakoplova je 2340+ km/h., a naoružan je najnovijim arsenalom projektila i bombi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close