Udarac za slobodu medija

Uhićenje Assangea završit će u povijesnim knjigama

'Slike ekvadorskog veleposlanika kako poziva britansku tajnu policiju u veleposlanstvo da iz nje silom izvuče izdavača - dopadalo vam se to ili ne - nagrađivanog novinarstva, završit će u povijesnim knjigama - piše Snowden u tweetu.
Vijesti / Svijet | 11. 04. 2019. u 16:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edwards Snowden, bivši stažista u američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) koji je objavio povjerljive informacije o američkim programima nadzora, izjavio je da je uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea udarac za slobodu medija.  

''Slike ekvadorskog veleposlanika kako poziva britansku tajnu policiju u veleposlanstvo da iz nje silom izvuče izdavača - dopadalo vam se to ili ne - nagrađivanog novinarstva, završit će u povijesnim knjigama - piše Snowden u tweetu. 

''Assangeovi kritičari mogu se radovati ovome, ali je to mračan trenutak za slobodu medija'', navodi Snowden. 

Snowden je optužen u Sjedinjenim Državama u 2013. zbog kršenja američkog Akta o špijunaži. Iste godine azil mu je odobrila Rusija i produžila ga je najmanje do 2020, prenosi Associated Press.

Assange se izjasnio nevinim po optužbi za kršenje odredbi jamčevine

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjasnio se u četvrtak da nije kriv po optužbi da nije došao u pritvor koji mu je bio naređen dok je čekao na izručenje u Švedsku.

Assange je bio suočen s navodima za seksualno zlostavljanje u Švedskoj u vrijeme kada je zatražio politički azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu  2012. Optužbe za seksualno zlostavljanje od tada su povučene, ali je optužba za kršenje odredbi jamčevine ostala na snazi.

On se izjasnio nevinim po toj točki optužbe u sudu Westminster u četvrtak.

Assange se također suočava s potencijalnom sudskom bitkom oko pokušaja da bude izručen Sjedinjenim Državama kako bi odgovorio na optužbe da je objavio u javnosti desetke tisuća tajnih vladinih dokumenata.

 

Europa ne smije dopustiti izručenje Assangea Sjedinjenim Državama

Visoka dužnosnica njemačke opozicijske stranke Ljevica izjavila je da Europa ne smije dopustiti da osnivač WikiLeaksa Julian Assange  bude predan Sjedinjenim Državama na suđenje.

Sevim Dagdelen navodi u izjavi za javnost da ekvadorsko ukidanje Assangeovog političkog azila i njegovo uhićenje odmah nakon toga od britanske policije predstavlja "skandal, kršenje međunarodnog prava i istovremeno težak udarac neovisnom novinarstvu".

Ona tvrdi da je sada "dužnost" njemačke vlade da spriječi Britaniju, kojoj je jutros odobreno produženje roka za napuštanje Europske unije, da izruči Assangea SAD-u, "gdje se suočava s doživotnom robijom ili čak i smrtnom kaznom zbog objavljivanja u javnost američkih ratnih zločina", prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close