Napad na vojni vrh

Trump optužuje: Pentagon vodi ratove da bi uvećao profit vojne industrije

Ovi neuobičajeni komentari šefa države došli su baš u trenutku kada su se brojni vojni zapovjednici i rukovoditelji u Pentagonu povjerili CNN-u da su odnosi s predsjednikom države sve napetiji.
Vijesti / Svijet | 08. 09. 2020. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump javno je napao vojni vrh američkih oružanih snaga i optužio Pentagon da vodi ratove kako bi se uvećavao profit vojne, namjenske industrije, prenosi Tanjug.

"Znam da vojni vrh nije u ljubavi sa mnom, ali vojnici jesu. Vrh Pentagona nije jer ne žele ništa drugo osim da vode ratove kako bi sve one "divne" kompanije iz industrije naoružanja, koje proizvode bombe, rakete i avione, bile sretne i zadovoljne", rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, prenio je CNN.

Ovi neuobičajeni komentari šefa države došli su baš u trenutku kada su se brojni vojni zapovjednici i rukovoditelji u Pentagonu povjerili CNN-u da su odnosi s predsjednikom države sve napetiji.

Grube izjave

Jedan bivši vojni zvaničnik potvrdio je CNN-u da je Trump javno izgovorio grube i uvredljive kvalifikacije na račun pripadnika američke vojske i ratnih veterana, o čemu je prvi izvijestio Atlantic magazin.

AP također prenosi da je američki predsjednik tijekom svoje službene posjete Francuskoj u studenom 2018. godine povodom komemoracije 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata na vojnom groblju u Aisne-Marne davao neprimjerene izjave i uvredljive kvalifikacije na račun poginulih vojnika.

Ovi izvještaji su emitirani i potvrđeni i na Fox Newsu, što je sve zajedno, Donald Trump žestoko demantirao.

Iz Pentagona bez komentara

"Predsjednikovi najnoviji komentari na račun američkog vojnog vrha i njihove motivacije ne samo da srozava i obesmišljava njihov predani rad i službu onih kojima zapovjedaju, već imaju i korozivan efekt na američke oružane snage. Dok pokušava da demantira optužbe, on besmisleno vrijeđa i iskazuje prezir prema američkoj vojsci", ocijenio je umirovljeni mornarički general i vojni analitičar CNN-a John Kirby.

Pentagon nije zvanično odgovorio na zahtjev da prokomentira Trumpove izjave i odnos prema vojsci.

Kontradiktorno je što je Trump u više prilika isticao da je zaslužan za povećanje vojnog budžeta, nazivao to jednim od najvećih dostignuća svoje administracije i nedvosmislenom podrškom vojsci, ali očigledno je da su od povećanja proračuna imale korist kompanije iz vojno-industrijskog kompleksa.

Kopirati
Drag cursor here to close