Zbog nedostatka dijaloga

Srbija i Kosovo riskiraju da propuste fondove iz Plana rasta

Plan rasta od šest milijardi eura za šest partnera sa zapadnog Balkana predstavlja sveobuhvatnu ponudu EU za unapređenje njihovog društveno-ekonomskog stanja.
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2024. u 13:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Normalizacija odnosa je uvjet na europskom putu Srbije i Kosova a te zemlje riskiraju da izgube važnu priliku zbog nedostatka napretka u dijalogu, priopćeno je iz press-službe Europske komisije.

Srbija i Kosovo trebaju se konstruktivno angažirati na normalizaciji svojih odnosa kako bi stekli pravo na financiranje iz Plana rasta Europske unije koji je nedavno usvojen i bez obzira na osnovne kriterije koje svaka zemlja treba ispuniti te dvije zemlje trebaju se konstruktivno angažirati na normalizaciji svojih odnosa, stoji u priopćenju.

To podrazumijeva, kako se navodi, potpunu provedbu svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma o putu normalizacije i Aneksa primjene, te svih dosadašnjih sporazuma o dijalogu, ali i uključenje u pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Plan rasta od šest milijardi eura za šest partnera sa zapadnog Balkana predstavlja sveobuhvatnu ponudu EU za unapređenje njihovog društveno-ekonomskog stanja.

"To uključuje progresivan pristup jedinstvenom tržištu EU, uvjetovan napretkom na zajedničkom regionalnom tržištu zapadnog Balkana, i mehanizme za poticanje reformi. Plan rasta nije alternativa proširenju EU. To je ponuda koja će upotpuniti i ubrzati proces pristupanja", rekao je jedan od portparola Europske komisije.

Plan rasta je do sada najambiciozniji financijski paket EU za zemlje zapadnog Balkana. Sastoji se od šest milijardi eura od kojih će se dvije milijarde dodijeliti u okviru bespovratne pomoći, a preostale četiri milijarde u obliku kredita s veoma povoljnom kamatom, podsjeća Radio Slobodna Europa.

Kako objašnjavaju iz Europske komisije, da bi imala koristi od ovog instrumenta, svaka zemlja korisnica morat će pripremiti reformsku agendu, koju će konzultirati, ocijeniti i odobriti spomenuta komisija, a po potrebi i države članice EU.

Kopirati
Drag cursor here to close