John Swinney

Škotska - Drugi premijer u tjedan dana, Humza Yousaf podnio ostavku

John Swinney bio je od 2014. do 2023. potpredsjednik vlade u mandatu Nicole Sturgeon. Dužnost je napustio kada je ona podnijela ostavku.
Vijesti / Svijet | 07. 05. 2024. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi predsjednik škotske stranke SNP John Swinney izabran je danas u škotskom parlamentu za novog predsjednika škotske vlade umjesto Humze Yousafa.

Dan nakon što ga je naslijedio na čelu stranke, koja podržava neovisnost Škotske, Swinney, 60-godišnji politički veteran i dugogodišnji drugi čovjek vlade, postao je treći škotski premijer u nešto više od godinu dana, pieš Hina.

Nije iznenađenje

Dolazi na mjesto Humze Yousafa (39) koji je prošli tjedan podnio ostavku nakon što je raskinuo koaliciju sa Zelenima. Oni su se suzdržali od glasanja. 

Swinneyjev izbor nije iznenađenje. Dobio je 64 od 129 glasova u parlamentu u kojem Škotska nacionalna stranka ima veliku prednost pred oporbenim strankama, ali nema apsolutnu većinu. Još mora prisegnuti na Vrhovnom sudu. 

Yousaf je ranije tijekom dana službeno podnio ostavku u pismu britanskom kralju Karlu III. Na vlasti je bio 13 mjeseci, nakon karizmatične Nicole Sturgeon. Bio je najmlađi škotski premijer i prvi iz redova nacionalne manjine.

"Kao mladi musliman, rođen i odrastao u Škotskoj, nikada nisam ni sanjao da bih jednog dana mogao dobiti privilegij voditi svoju zemlju", napisao je.

Bio potpredsjednik vlade

Škotski parlament odgovoran je za mnogobrojna područja uključujući zdravstvo i obrazovanje, a za vanjsku politiku i obranu nadležan je London. 

John Swinney bio je od 2014. do 2023. potpredsjednik vlade u mandatu Nicole Sturgeon. Dužnost je napustio kada je ona podnijela ostavku. SNP je vodio od 2000. do 2004., kada je stranka bila u oporbi. 

Dio oporbe optužuje SNP, koji je na vlasti od 2007., da prednost daje borbi za neovisnost nauštrb svakodnevnog života građana, no Swinney je u ponedjeljak obećao da će se fokusirati na "gospodarstvo, zapošljavanje, životne troškove" te na zdravstveni sustav, obrazovanje i klimatsku krizu.

Naglasio je i da želi da Škotska postane neovisna. No te ambicije za sada su u slijepoj ulici nakon što je britanski Vrhovni sud potkraj 2022. presudio da samo britanska vlada može dati dozvolu za novi referendum. Zadnji referendum 2014. nije uspio.

Kopirati
Drag cursor here to close