Potop poslije potopa

Rat za Doboj: Grad razvučen između entiteta, vojske, načelnika i smrti

Vijesti / Svijet | 21. 05. 2014. u 21:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka RS-a, Željka Cvijanović, optužila je lokalnu vlast u Doboju da nije adekvatno reagirala te da nije htjela surađivati s entitetskim organima vlasti tijekom aktualne situacije.

Dodala je kako da se u prvoj fazi katastrofe ne bi ni znalo što se događa u Doboju da nije bilo policije RS, koja je o tome obavještavala, i da tamo nisu bili ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministar unutarnjih poslova RS Radislav Jovičić.

"Lokalne strukture u Doboju nisu u prvo vrijeme adekvatno reagirale kada je riječ o pripremi grada i stanovništva, te prvom reagiranju u trenutku početka katastrofe", rekla je Cvijanović.

No, gradonačelnik Doboja Obren Petrović potvrdio je kako je podnio kaznenu prijavu protiv premijerke te da je u tom gradu zavedena vojna uprava nakon što Cvijanović donijela odluku o imenovanju povjerenika vlade za taj grad.

SDS, stranka kojoj Petrović pripada, izjavila je kako vlada koristi neviđenu tragediju i da su nasilno preuzeli vlast u Doboju.

''U RS-u je zavedena totalna vojna uprava… Politika se miješa. Ovo je katastrofa. Iako ljudi imaju tisuću problema, oni se politički obračunavaju. Nije vrijeme za to. Treba da svako radi u skladu sa zakonom. Doboj je dobio ogromnu podršku u svakom pogledu, i iz FBH, ali i mnogih država. Nekome je to zasmetalo. Smatrali su da će Doboj biti uništen poplavom, kao i probosanska politika koju vodimo. Kad se vidjelo da ćemo ostati živi, radi se svim sredstvima protiv nas. Svi koji smatraju da u Doboju trebaju pobijediti, trebaju pomoći da se ovdje radi za bolje ovdašnjeg čovjeka, da pomognemo narodu koji nema vode i struje'', rekao je Petrović za Klix.

Ali premijerska Srpske tvrdi kako su građani RS pozitivno reagirali na odluku Republičkog štaba za izvanredne situacije o imenovanju generala Momira Zeca za povjerenika za grad Doboj.

''Nakon što je imenovan povjerenik za Doboj, lokalne vlasti nisu bile na raspolaganju generalu Zecu, kao ni ministrima Jovičiću i Bogdaniću koji su prethodno došli da pomognu u koordinaciji aktivnosti", kazala je Cvijanović.

Podsjetila je da su nestavljanje na raspolaganje ili opstrukcija aktivnosti u ovakvim okolnostima kažnjiva djela, ističući da se neće uzdržavati da poduzme zakonski predviđene mjere koje joj stoje na raspolaganju u uvjetima izvanredne situacije.

Kazala je da su se nakon prvog reagovanja na slanje povjerenika u Doboj, koja je bila negativna, stvari stabilizovale i da su sve strukture stavljene na raspolaganje generalu Zecu, čija je pozicija jasno predviđena zakonom.

No, Petrović tvrdi kako nakon uvođenja vladinog povjerenika, imaju i problema s pristupima računima dobojske općine, iako se radi o računima u privatnim bankama. Očekuje reakciju i međunarodne zajednice, ali i pravosuđa.

''Pitanje je hoće li se dozvoliti da svatko udara pečatom i smjenjuje gradonačelnika koji je biran voljom naroda. U tom slučaju izbora ne mora ni biti, što će nam izbori…. Jer, kome god padne na um da smijeni gradonačelnika on to i učini, rekao je Petrović.

Cvijanović je pak rekla kako je ''opasna zloupotreba prikazivati zakonom predviđenu proceduru kao sraman politički puč, kao što su to neki pokušali prikazati''.

Inače, Doboj je grad u kojem je smrtno stradalo najviše ljudi. U Doboju je u srijedu  pronađena deseta žrtva poplava, čime se ukupan broj stradalih u Republici Srpskoj popeo na 17, priopćila je glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Šoja.

Navela je da je na drugom katu obitgeljske kuće u Doboju pronađeno beživotno tijelo Dragice Salković (1939.), te da je obdukcijom utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem.

Šoja je još kazala da je MUP-u RS-a prijavljen nestanak još tri osobe, jedne u Doboju, jedne u Šamcu i jedne na području Zvornika.

Kopirati
Drag cursor here to close