Dogovor

Rat protiv Islamske države: Iran postaje američki saveznik, Njemačka odbila

Vijesti / Svijet | 22. 09. 2014. u 08:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik John Kerry i njegov iranski kolega Mohamed Džavad Zarif razgovarali su u nedjelju u New Yorku o "prijetnji" džihadista Islamističke države (IS) u Iraku i u Siriji, rekao je jedan američki diplomat.

Taj susret na vrlo visokoj raznini između dviju vlada koje su prije 34 godine prekinule diplomatske veze, rezultat je spremnosti koju Washington ovih dana pokazuje da razgovara s Teheranom o načinu borbe s ultraradikalnim sunitima IS-a.

Dvojica ministara su se sastala u elitnom njujorškom hotelu, prije zasjedanja UN-ove glavne skupštine iduće sedmice. Na istom mjestu je prije točno godinu dana počelo službeno i javno približavanje dviju zemalja u okviru iranskog nuklearnog programa, prenosi Fena.
''Kerry i Zarif su u nedjelju više od sat vremena razgovarali o pregovorima skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i Njemačka) i Teherana, kojih se jedan krug održao ovih dana u New Yorku. U razgovoru su se dotaknuli "ostvarenog napretka i posla koji još moraju dovršiti", rekao je čelnik State Departmenta.

U okviru pregovora o nuklearnom programu - o kojemu se krajem studenog treba postići konačan dogovor - dvojica ministara vanjskih poslova su razgovarala o "prijetnji skupine ISIL-a", dodaje taj američki diplomat.

Dogovorili su se da će se, "bude li potrebno", ponovo vidjeti u New Yorku idućeg tjedna.

Kerry je već pružio ruku Iranu u petak na sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti, ocijenivši da Iran može imati "ulogu" u borbi s džihadistima IS-a. No nema govora da će Teheran službeno i javno sudjelovati u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a, napose zbog svoje vojne podrške sirijskom režimu.

Američki državni tajnik je rekao da se protivi bilo kakvoj saradnji i "vojnoj koordinaciji" sa šijitskim Iranom, neprijateljem IS-a u vezi s tim pitanjem, ali da je spreman za "nastavak diplomatskih razgovora s Teheranom", prenosi Hina.

Istodobno, šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier kaže da Njemačka neće biti uključena u bilo kakve zračne napade ili kopnenu ofanzivu u borbi protiv IS u Iraku.

Steinmeier je rekao da Njemačka, kao članica međunarodne koalicije na čelu sa SAD, stvarane kako bi se zaustavilo napredovanje pripadnika Islamske države (IS) u Iraku i Siriji, ima svoje odgovornosti, ali da neće preuzeti značajniju ulogu.

Odluku Berlina da pošalje oružje kurdskim borcima koji se sukobe sa IS "nije bilo lako donijeti", kazao je Steinmeier njemačkom javnom servisu ARD.

Kako je prenio France Press, on je istaknuo i kako Njemačka nije ni pod kakvim pritiskom da se pridruži SAD i Francuskoj u zračnim napadima na teritorije koje kontrolira IS.

''Ne, koalicija ne funkcionira tako. Alijansa koja je formirana će podijeliti posao. Mi smo preuzeli dio naše...odgovornosti. Za nas se to ne dovodi u pitanje'', kazao je Steinmeier.

Krajem prošlog mjeseca Berlin je najavio da šalje oružje kurdskim borcima na sjeveru Iraka kako bi im pomogao u borbi s džihadistima iz redova IS-a.

Njemačka je poslala i oko 40 vojnika sa zadatkom da pomognu u obuci kurdskih boraca u Iraku, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close