Profesor

Osuđen jer je usporedio cjepiva protiv covida-19 s holokaustom

Šezdesetdvogodišnjak, koji je predavao u strukovnoj školi, trivijalizirao je ubojstvo šest milijuna Židova, odredio je okružni sud u četvrtak.
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2024. u 12:52 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor u njemačkom glavnom gradu Berlinu kažnjen je u četvrtak s 3000 eura zbog poticanja na mržnju usporedivši cjepivo protiv koronavirusa s holokaustom.

Šezdesetdvogodišnjak, koji je predavao u strukovnoj školi, trivijalizirao je ubojstvo šest milijuna Židova, odredio je okružni sud u četvrtak, prenosi Hina.

Optuženik je 2021. na internetskoj platformi objavio video koji prikazuje vrata nacističkog koncentracijskog logora, a umjesto zloglasnog gesla ''Arbeit macht frei'' (rad oslobađa) koje se nalazilo na ulazu u takve logore, umetnuo je ''Impfen macht frei'' (cijepljenje oslobađa).

Prema optužnici, u drugom videu je s holokaustom usporedio mjere njemačke vlade za suzbijanje koronavirusa.

Izjednačivanje povijesne nepravde s mjerama protiv koronavirusa ''je trivijalizacija, svaka druga interpretacija je nategnuta'', rekla je sutkinja, navodeći raniju odluku berlinskog ustavnog suda u sličnom slučaju.

Sutkinja je kazala da očekuje da će se optuženi žaliti na presudu.

Grad je u kolovozu 2021. dao otkaz profesoru, zbog čega je on započeo postupak na radnom sudu.

Dodijeljena mu je otpremnina od 72.000 eura, no radni sud je presudio da nije razumno od Berlina očekivati da mu omogući povratak na radno mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close