Žena šefica države

Oporba u Sjevernoj Makedoniji odnijela veliku pobjedu u izbornoj noći

Makedonija je pobijedila. Ovo je povijesna pobjeda naroda", rekao je čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2024. u 07:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desničarska oporba u Sjevernoj Makedoniji odnijela je veliku pobjedu na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u srijedu, u noći u kojoj je ta balkanska zemlja također izabrala svoju prvu ženu za šeficu države.

Stotine veselih pristaša oporbene stranke VMRO-DPMNE okupile su se ispred sjedišta svoje stranke u središtu Skoplja mašući nacionalnim i stranačkim zastavama i plešući uz narodnu glazbu.

“Dragi narode (Sjeverne) Makedonije… uspjeli smo. Makedonija je pobijedila. Ovo je povijesna pobjeda naroda”, rekao je čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski okupljenima, prenosi Hina.

Rezultati izbornog povjerenstva pokazali su da je VMRO-DPMNE osvojio 42 posto glasova nakon 72 posto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima, prema 14 posto za vladajuće socijaldemokrate (SDSM), što je natjeralo čelnika SDSM-a Dimitra Kovačevskog da prizna poraz.

Veliki udarac za SDSM

“Rezultat je razočaravajući i ovo je veliki udarac za SDSM”, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na kojoj je također pozvao na temeljitu reviziju svoje stranke.

Glasači u toj balkanskoj zemlji od 2 milijuna ljudi postali su frustrirani sporim napredovanjem u nastojanju da se zemlja pridruži Europskoj uniji, što je 2005. dočekano s optimizmom, ali se od tada smatra izgubljenim obećanjem.

Trajna korupcija i spori razvoj također su ogorčili birače i usmjerili ih protiv vladajuće stranke.

U drugom krugu glasanja za više ceremonijalnu ulogu predsjednika/ce, Gordana Siljanovska-Davkova, sveučilišna profesorica koju je podržavao VMRO-DPMNE, pobijedila je Stevu Pendarovskog, sadašnjeg predsjednika koji je podržavao SDSM. Siljanovska-Davkova je dobila 65 posto glasova prema 29 posto za Pendarovskog, nakon više od 87 posto prebrojanih glasova.

“Pitala sam se zašto sam zaslužila takvu čast?”, rekla je Siljanovska-Davkova novinarima malo nakon što je izabrana za prvu predsjednicu zemlje. “Nagrada je za mene neprocjenjiva, ovo je velika odgovornost”, istaknula je.

Oporba će vjerojatno morati formirati koalicije s manjim partnerima kako bi osvojila većinu u parlamentu. Očekuje se da će se rasprave odvijati sljedećih dana.

Zbrinutost

Neki glasači izrazili su zabrinutost da bi nacionalistička sklonost oporbe mogla naštetiti odnosima sa susjednim zemljama i njezinim naporima za članstvo u EU. Analitičari ne očekuju velike pomake u integraciji u EU pod oporbom, koja je bila na vlasti do 2017. i također se našla na meti kritika zbog navodnog mita.

“Pristupanje EU-u neće značajno napredovati pod potencijalnom vladom VMRO-DPMNE-a”, rekao je Mario Bikarski, analitičar za istočnu i središnju Europu u konzultantskoj tvrtki Verisk Maplecroft.

NATO je 2001. izvukao Sjevernu Makedoniju s ruba građanskog rata tijekom pobune etničkih Albanaca i obećao bržu integraciju u EU i NATO. Albanci čine oko četvrtinu stanovništva zemlje.

Nedostatak napretka Sjeverne Makedonije u EU djelomično je posljedica trvenja sa susjednom Grčkom i Bugarskom, obje države članice EU-a, ali i neuspjeha u provođenju gospodarskih i pravosudnih reformi. Država se pridružila NATO-u 2020.

Neka su mjesta i gradovi među najzagađenijima u Europi, dijelom zbog potrošnje ugljena i starih automobila. Velik dio mladih iz zemlje emigrirao je u inozemstvo u potrazi za boljom perspektivom.

Dok mnogi nisu bili sigurni što oporba može učiniti da promijeni stvari, neki su se nadali.

“Ovo je super, Sjeverna Makedonija se vraća Makedoncima, VMRO-DPMNE je to napravio”, rekao je Pance Petkovski, 23, student koji je gledao prijenos izbora na TV-u u skopskom kafiću.

Kopirati
Drag cursor here to close