F-35

Njemačka kupuje najmodernije borbene avione

Borbeni zrakoplovi Lockheed Martin zamijenit će vremešne zrakoplove Tornado predstavljene prije više od 40 godina.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2022. u 12:14 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Njemačke želi opremiti svoje zračne snage borbenim zrakoplovima tipa F-35 u okviru programa modernizacije vrijednog nekoliko milijardi dolara.

Borbeni zrakoplovi Lockheed Martin zamijenit će vremešne avione Tornado predstavljene prije više od 40 godina, otkrivaju izvori bliski Vladi Njemačke, prenose njemački mediji.

F-35 se smatra najmodernijim borbenim zrakoplovom na svijetu, a kupljen je i za takozvano nuklearno sudjelovanje Njemačke, NATO-ov koncept odvraćanja u kojem saveznici imaju pristup američkim nuklearnim bombama.

Njemačka novinska agencija DPA prenosi da je u planu nabavka 35 takvih zrakoplova.

Ovo će biti prvi veliki projekat nabavke za modernizaciju njemačke vojske nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Video: The F-35: Essential to Allied Airpower

Njemačka također planira kupiti još 15 Eurofightera. Međutim, proizvođač Airbus mora ih tehnički opremiti u narednih nekoliko godina, što se smatra izuzetno zahtjevnim zadatkom.

Ranije su planovi Ministarstva obrane Njemačke uključivali kupovinu američkog F-18, koji tek treba biti certificiran za upotrebu s nuklearnim oružjem.

Nakon razgovora između njemačke ministrice obrane Christine Lambrecht i kancelara Olafa Scholza u siječnju, izdan je širi nalog za inspekciju, a F-35 je također razmatran.

F-35 je već certificiran za nuklearno oružje.

Zabrinutost Njemačke da bi kupovinom F-35 mogla narušiti zajedničke planove s Francuskom za izgradnju europskog "borbenog zrakoplova budućnosti" (FCAS/ Future Combat Air System) sada je u drugom planom.

NATO partneri u Europi takođe koriste avione F-35 i mogući su "sinergijski efekti" u radu.

Kopirati
Drag cursor here to close