Putem softvera "Pegasus"

Dubajski šeik Muhamed naredio hakiranje telefona bivše supruge

Muhamed (72) i Haya (47) uključeni su u dugu, žestoku i skupu bitku za skrbništvo otkako je ona pobjegla u Britaniju s njihove dvoje djece, Jalile (13) i Zayedom (9).
Vijesti / Svijet | 06. 10. 2021. u 19:10 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubajski šeik Muhamed bin Rashid al-Maktoum naredio je da se telefoni njegove bivše supruge i njezinih odvjetnika hakiraju, kao dio "stalne kampanje zastrašivanja i prijetnji" tijekom borbe za skrbništvo nad njihovom djecom, objavio je u srijedu engleski sud.

Muhamed je koristio sofisticirani softver "Pegasus", koji je razvila izraelska tvrtka NSO za borbu država sa sigurnosnim rizicima, kako bi hakirao telefone princeze Haye bint al-Hussein, polusestre jordanskog kralja Abdullaha i osoba koje su blisko povezane s njom, stoji u presudi.

Osim toga, njegovi zaposlenici su pokušali kupiti kuću pored Hayinog imanja blizu Londona, što je sud ocijenio kao zastrašivanje zbog čega se ona osjećala progonjeno, nesigurno i kao da "više ne može disati".

Najnovija presuda dolazi 19 mjeseci nakon što je sud zaključio da je Muhamed oteo njihovo dvoje djece, loše se prema njima odnosio i držao ih protiv njihove volje.

''Otkrića predstavljaju potpunu zloupotrebu povjerenja i znatnu zloupotrebu moći'', rekao je u presudi sudac Andrew McFarlane, predsjednik Obiteljskog odjela suda Engleske i Walesa.

Šeik je odbacio optužbe za hakiranje, a njegovi odvjetnici su rekli da bi se za to mogle okriviti druge zemlje na Bliskom istoku.

Muhamed (72) i Haya (47) uključeni su u dugu, žestoku i skupu bitku za skrbništvo otkako je ona pobjegla u Britaniju s njihove dvoje djece, Jalile (13) i Zayedom (9). Rekla je da se bojala za svoju sigurnost uslijed sumnji da je imala aferu s jednim od svojih britanskih tjelohranitelja.

Među onima koji su bili ciljevi hakerskih napada je Hayina odvjetnica Fiona Shackleton, članica britanskog Doma lordova koja je zastupala prijestolonasljednika princa Charlesa u brakorazvodnoj parnici s njegovom prvom suprugom, princezom Dianom.

Aktivnost je došla na vidjelo u kolovozu prošle godine nakon što je Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, hitno javila odvjetnici Shackleton da su ona i Haya hakirane, čulo se na sudu.

Muhamed se smatra vizionarskom snagom koja stoji iza uspona Dubaija u globalno komercijalno središte. Pokušavao je ispolirati ugled zaljevskog grada po pitanju ljudskih prava i jednakosti.

Nema naznaka da je prošlogodišnja presuda nanijela veću štetu njemu osobno ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prošli mjesec su Britanija i Emirati najavili "novo, ambicioznije partnerstvo za budućnost" koje uključuje milijarde dolara u trgovinskoj razmjeni i investicijama.

Kopirati
Drag cursor here to close