Orden Republike Srbije

Dodiku najviše priznanje Srbije za ''miroljubivu suradnju i prijateljske odnose''

Dodik je odlikovanje dobio zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive suradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito Republike Srpske kao entitetom BiH.
Vijesti / Svijet | 29. 06. 2021. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Vučić odlikovao Dodika najvećim priznanjem države Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Beogradu uručio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Miloradu Dodiku Orden Republike Srbije, najveće priznanje ove države.

Svečanost uručivanja Ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici upriličena je u 12 sati, u Palati Srbije povodom Vidovdana.

Dodik je odlikovanje dobio, kako su kazali na svečanosti, zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive suradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito Republike Srpske kao entitetom BiH.

Ovaj orden je ustanovljen 26. listopad 2009. godine, a prvi put uveden i dodijeljen 2010. godine. Dodjeljuje se predsjednicima država i vlada za naročite zasluge koej učine za ovu srpsku državu i njen narod, javlja Klix.

Do sada su ovo priznanje primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Xi Jinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića i sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde. Ogrlica je sačinjenja od 19 dijelova - stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju. Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu.

Kopirati
Drag cursor here to close