Povijesna etapa

Crna Gora slavi neovisnost

U povodu Dana neovisnosti Crne Gore središnja ceremonija bit će održana na Trgu neovisnosti u Podgoric
Vijesti / Svijet | 21. 05. 2024. u 12:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je u utorak kako se Crna Gora nalazi na povijesnoj etapi od čijeg uspješnog okončanja će ovisiti kvaliteta života sadašnje i budućih generacija.

Milatović je to kazao povodom dana neovisnosti koji se danas obilježava u Crnoj Gori koja je prije osamnaest godina proglasila neovisnost na referendumu čija su pravila utvrđena u Bruxellesu.

Skupština Crne Gore ranije je usvojila Zakon o referendumu koji je usuglašen s preporukom Europske unije a za uspjeh referenduma, odnosno za izlazak iz državne zajednice sa Srbijom bilo je potrebno da ga podrži 55 posto birača.

U Crnoj Gori pravo glasa 2006. imalo je 484.718 građana, a 21. svibnja neovisnost Crne Gore podržalo je 230.661 ili 55,5 posto građana koji su izašli na referendum, dok je za ostanak glasalo 185.002 ili 44 građana.

"Osamnaest godina nakon obnove državne nezavisnosti uvjeren da smo, više nego ikada ranije, spremni i odlučni da razumijemo jedni druge i, ujedinjeni u ljubavi prema Crnoj Gori, nastavimo graditi društvo prosperiteta i jednakih šansi", napisao je Milatović na društvenoj mreži X.

Milatović je kazao kako EU nije sama po sebi cilj, već je vrijednosno opredjeljenje kojem Crna Gora pripada.

"Važnost današnjeg dana predstavlja dodatni poticaj, da u vremenu koje dolazi, svi zajedno posvećeno radimo na demokratskom razvoju Crne Gore i punopravnom članstvu u europskoj zajednici", zaključio je Milatović.

U povodu Dana neovisnosti Crne Gore središnja ceremonija bit će održana na Trgu neovisnosti u Podgorici.

Programom je planirano spuštanje padobranca s državnom zastavom na Trgu neovisnosti, uz nastup orkestra Vojske Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close