Summit u Varšavi

Bidenova poruka sa istočnih granica NATO-a: Ukrajinski sukob nije samo o slobodi Ukrajinaca

Šef NATO-a kaže da je Bidenova posjeta Kijevu poslala "jasnu poruku" da su SAD "čvrsto posvećene sigurnosti Europe".
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2023. u 20:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden obratio se na summitu Bukureštanske devetorke u Varšavi, koja okuplja zemlje na istočnoj granici NATO-a u.

Biden je ovom prilikom rekao da ukrajinski sukob nije samo o slobodi Ukrajinaca, već i "o slobodi demokracija širom Europe i svijeta".

Naglasio je da je američka predanost NATO-u "sveta".

''Branit ćemo svaki pedalj NATO-a'', rekao je on u svom obraćanju, i dodao da će SAD nastaviti svoju podršku Ukrajini dok ona brani svoju slobodu, navodi BBC.

Američki predsjednik Joe Biden također je komentirao i suspenziju sudjelovanja Rusije u Novom Startu rekao je da je Vladimir Putin napravio "veliku grešku" objavivši da Rusija suspendirala sudjelovanje u nuklearnom sporazumu.

Na samitu Bukureštanske devetorke obratio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Šef NATO-a kaže da je Bidenova posjeta Kijevu poslala "jasnu poruku" da su SAD "čvrsto posvećene sigurnosti Europe".

Stoltenberg je također rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin ne priprema za mir, nego za novi rat, i kao rezultat toga, podrška Ukrajini mora biti pojačana.

''Ne znamo kada će rat završiti, ali kada završi, moramo se pobrinuti da se povijest ne ponovi'' - kaže on, dodajući da se Rusiji ne može dopustiti da nastavi ugrožavati sigurnost Europe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close