Izbor predsjednika

Slovenija: Janša predložen za mandatara za sastav nove vlade

Glasanje o mandataru za sastav nove vlade u slučaju pada ili ostavke prethodne je tajno, a izabran je ako dobije natpolovičnu većinu svih zastupnika.
Vijesti / Svijet | 27. 02. 2020. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenački predsjednik Borut Pahor službeno je predložio predsjednika Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janšu za mandatara za sastav nove vlade, pošto su četiri stranke postigle sporazum o formiranju koalicije. Njegovo imenovanje za mandatara uslijedilo je poslije ostavke u siječnju Marjana Šareca na mjesto premijera, kada je rekao da njegova manjinska vlada ne može dobro obavljati svoj posao.

Šarec se zalagao za prijevremene izbore, ali neke stranke koje su bile dio njegove koalicije lijevog centra dogovorile su se da formiraju novu vladu sa Janšom, prenosi AP. Šef poslaničke grupe SDS Danijel Krivec priopćio je kasno u utorak da su sporazum o koaliciji postigli SDS, Stranka modernog centra (SMC), Nova Slovenija (NSi) i Demokratska partija umirovljenika (DeSUS), prenosi Euractiv.

Nova vladajuća većina ima 48 zastupnika u 90-članom parlamentu, ali, kako prenose lokalni mediji, Janša bi kao mandatar mogao dobiti oko 50 glasova jer se računa da će ga podržati i dva manjinska zastupnika, predstavnici talijanske i mađarske manjine. Očekuje se da će parlament potvrditi Janšu na tom mjestu idućeg tjedna.

Glasanje o mandataru za sastav nove vlade u slučaju pada ili ostavke prethodne je tajno, a izabran je ako dobije natpolovičnu većinu svih zastupnika. Nakon toga potvrđeni mandatar i stranke koje okuplja sastavljaju novu vladu, o čemu parlament u nastavku opet odlučuje većinom glasova.

Janšina SDS je vodila na slovenačkim parlamentarnim izborima 2018., ali druge grupe u parlamentu su prvobitno odbile da surađuju sa strankom zbog njenog tvrdog antiimigrantskog stava i desničarskih stavova. Janša je blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji ga je javno podržao za vrijeme izborne kampanje 2018. godine.

Šezdesetjednogodišnji Janša koji je postao poznat kao disident u bivšoj Jugoslaviji već je dva puta bio premijer Slovenije.

Kopirati
Drag cursor here to close