Zamolba u Beogradu

Vučić zamolio Dodika da se ''vrati'' u državu

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Daytonskog sporazuma zbog jednostranog i pristranog pristupa…
Vijesti / Politika | 14. 01. 2022. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenili su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijelu regiju.

Vučić ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih dužnosnika Republike Srpske užasan presedan, izvijestio je RTS.

Prijetnje miru

Dodik je istaknuo da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći, objavila je Služba za suradnju s medijima predsjednika Srbije.

Video: Dodik nakon sastanka sa Vučićem

Kao primjer za to, Milorad Dodik je ukazao na obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni spomenuli.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Daytonskog sporazuma zbog jednostranog i pristranog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država.

Vučić je ocijenio da sankcije jedino mogu donijeti katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijeloj regiji.

Da stol ne bude prazan

"Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje", dodao je Vučić.

Navodi se kako je Vučić, ''imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, zamolio predsjednika Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da sudjeluju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS''.

Vučić je istaknuo da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički faktori koji suštinski ugrožavaju stabilnost regije, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju prebaciti na srpski narod i RS.

"Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se sa bilo čim suglase, ili za bilo šta glasuju, naprotiv, moja molba je da stol gdje trebaju sjediti predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda", naglasio je Vučić.

Velika pomoć i veliki sabor

Ponudio je da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banja Luci obrazloži svoj prijedlog.

Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu financijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dvaju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvaju vlada, za 27. siječnja, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju suradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close