Klub utemeljitelja HDZ-a BiH

Vraćanje otetih prava ili treća federalna jedinica

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH održalo je u Kupresu svoju 6. redovitu sjednicu na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj krizi i tijeku razgovora s međunarodnim predstavnicima o izmjenama Izbornog zakona BIH.
Vijesti / Politika | 26. 11. 2021. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Politika koja se međunarodnoj zajednici predstavlja kao žrtva, a s druge strane ne nudi nikakva rješenja niti prihvaća bilo kakve nove prijedloge niti iskazuje namjeru za realizaciju potpisnih sporazuma (Mostarski sporazum), provedbu presuda međunarodnih i domaćih sudova, te obmanjuje javnost neostvarivim idejama, očekujući nova nametanja rješenja od međunarodne zajednice ili zadržavanje postojećeg stanja, nije politika koja doprinosi rješavanju političke krize i putu BiH ka EU'', priopćilo je Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH koje je održalo u Kupresu 6. redovitu sjednicu.

Kako je priopćeno, razgovaralo se o aktualnoj političkoj krizi i tijeku razgovora s međunarodnim predstavnicima o izmjenama Izbornog zakona BIH.

Predsjedništvo ocjenjuje kako je uzrok današnje političke krize i nejednakoga položaja hrvatskoga naroda u BiH nastao ''nametanjem odluka predstavnika međunarodne zajednice od 2002. godine (Petritsch, Ashdown) koje su išle na ruku bošnjačkome narodu i njihovim namjerama s nakanom stvaranja unitarne države unutar BiH, odnosno bošnjačke Federacije BiH''.

''Primjer za to nalazimo u izjavi Adila Zulfikarpašića, '90 godina, kada je jednom prigodom rekao kako će proces stvaranja bošnjačke države biti dovršen kada Bošnjaci budu birali svoje Hrvate i Srbe na sve pozicije vlasti (jer bi to mogli ostvariti kao mnogobrojniji narod u odnosu na druga dva), što se može iščitati iz famoznoga dokumenta pod nazivom Memorandum BOING; u izjavama Alije Izetbegovića kako će Bošnjaci svoju državu imati za 30 godina; u javnim nastupima člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, kao i u posljednjoj izjavi premijera Novalića kako će za 50 godina u BiH biti završen proces stvaranja bošnjačke države!'', navedeno je u priopćenju.

Dodaje se kako se  proteklim izbornim ciklusima dogodilo ''otimanje hrvatskih pozicija u Predsjedništvu BiH i domovima naroda kao i manipulacijama oko izjašnjavanja glede nacionalne pripadnosti u dnevno-političke svrhe, gdje su se Bošnjaci izjašnjavali Hrvatima kako bi preoteli hrvatske pozicije na srednjim i nižim razinama vlasti i time ovladali domovima naroda. Je li ovo građanska politika koju zagovaraju predstavnici bošnjačkih političkih stranaka?!''.

''Politika koja se međunarodnoj zajednici predstavlja kao žrtva, a s druge strane ne nudi nikakva rješenja niti prihvaća bilo kakve nove prijedloge niti iskazuje namjeru za realizaciju potpisnih sporazuma (Mostarski sporazum), provedbu presuda međunarodnih i domaćih sudova, te obmanjuje javnost neostvarivim idejama, očekujući nova nametanja rješenja od međunarodne zajednice ili zadržavanje postojećeg stanja, nije politika koja doprinosi rješavanju političke krize i putu BiH ka EU'', navodi se i dodaje kako je u tome ''nezaobilazna i uloga Bisere Turković koja kao ministrica vanjskih poslova BiH predstavlja ovu zemlju u međunarodnim odnosima''.

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH smatra ''kako je jedno od rješenja za rješavanje postojeće krize i postizanje institucionalne i ustavno-pravne jednakopravnosti vraćanje otetih prava hrvatskome narodu''.

''Samo se tako može ostvariti jednakopravnost hrvatskoga naroda ili, ako to ne ide, utemeljenjem federalne jedince. Pozdravljamo politiku dijaloga koju vodi predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragana Čović s predstavnicima međunarodne zajednice i domaćim političkim predstavnicima sa svrhom rješenja političke krize i vraćanja oduzetih prava hrvatskome narodu u BiH'', navedeno je.

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH pozivalo je međunarodnu zajednicu ''da uvaži ustavnu realnost BiH, koja je sastavljana od tri konstitutivna naroda i ostalih, kao i potrebu da ista uživaju sva tri naroda u BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close