Staloženo i mirno?

VIDEO | Vučić: Danas mi je najteži dan otkad sam predsjednik

Vučić je naveo da se na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost analiziralo "što se sve događaja na Kosovu, takozvani međunarodni aspekt, kao i situaciju na terenu i perspektivu".
Vijesti / Politika | 11. 12. 2022. u 21:19 Bljesak.info / Index.hr
Vučić za RTS: Danas najteži dan od kada sam predsednik, pozivam Srbe da ne nasedaju na provokacije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je sazvao i njime predsjedao gostovao je u Dnevniku Radiotelevizije Srbije. Pozvao je Srbe na sjeveru Kosova da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije, kao i da poštuju KFOR i EULEX.

"Danas je za mene svakako najteži dan otkad sam predsjednik", naglasio je.

Vučić je naveo da se na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost analiziralo "što se sve događaja na Kosovu, takozvani međunarodni aspekt, kao i situaciju na terenu i perspektivu".

"Događa se sve ono što smo najavili i jučer i prethodnih tjedana. Iz tog međunarodnog aspekta u kojem imate bezbroj istina, direktnih falsifikata i ogoljenih laži o onome što se zbiva na terenu", navodi Vučić. "Na samom terenu tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima, gdje takozvana kosovska policija koja nema nikakvo pravo da bude na sjeveru, ne pričam o specijalnim jedinicama već o kosovskoj policiji. Nema nikakvo pravo, osim da to bude u skladu s Briselskim sporazumom direktorat Sjever koji mora 96-postotno biti sastavljen od Srba 

"Bio sam šokiran današnjim izjavama"

Izjavio je i da se danas, kao i jučer i prekjučer, upadalo na sjever Kosova sa specijalnim jedinicama, za koje je rekao kako se "mnogi u međunarodnoj zajednici prave da ih ne vide".

"Riječ je o pokušaju okončanja srpskog problema na Kosovu i Metohiji, u čemu sudjeluju i Albin Kurti i prištinske vlasti i dobar dio međunarodne zajednice, koja se pravi da ne vidi što se događa", naglašava Vučić. 

"Danas sam bio šokiran izjavama pojedinih ministara da su barikade strašne. Prije svega, nitko iz Beograda nije naredio barikade, nemojte napadati Srbiju", rekao je Vučić.

"Razgovarali smo danas na sjednici o tome što nam je činiti. Ono što nam je važno je da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira i smirivanje situacije. Pozivam Srbe na sjeveru da budu smireni i mirni i da ne nasjedaju na provokacije", rekao je Vučić.

"Danas je za mene svakako najteži dan otkad sam predsjednik republike ili predsjednik vlade Srbije"

"Danas je za mene svakako najteži dan otkad sam predsjednik republike ili predsjednik vlade Srbije, vjerojatno i najteža noć je preda mnom", kazao je Vučić koji je dodao da su Srbi "satjerani uza zid". 

Vučić je istaknuo da barikade nije napravio netko zato što mu je to hir i jer se voli smrzavati.

"Oni ne ograničavaju kretanje nijednom Albancu, nitko se od Albanaca tim putem ne kreće. To je njihov izraz prosvjeda zbog uhićenja ljudi, zbog prebijanja ljudi, zbog maltretiranja ljudi i zbog neispunjavanja Briselskog sporazuma", ukazao je Vučić.

"Imam jedno pitanje za Amerikance"

Rekao je da ima jedno pitanje za američke partnere.

"Koji sporazum poštuje Priština, koji sporazum poštujete, je li to povelja Ujedinjenih nacija, je li to Završni akt, Rezolucija 1244, je li to Washingtonski sporazum, recite, kažite jedan od ovih akata koji Priština poštuje, jedan recite koji vi Amerikanci poštujete", rekao je Vučić. 

Što se tiče navoda o napadu na EULEX, predsjednik Srbije poručio je: "Naše je da pozivamo na mir i tražimo da slučajno netko ne dira pripadnike KFOR-a i EULEX-a. Pozivamo na mirne razgovore, da puste na slobodu nevinog čovjeka kojeg su nevinog uhitili."

Ustvrdio je da teška noć čeka Srbe na Kosovu. "Imamo uvjeravanja iz KFOR-a, iz Europe da neće biti nasilnih akcija protiv provjednika. Nadamo se da će to tako proći. Nastavljamo razgovarati s njima, to je naš posao. Učinit ćemo sve da se sačuvaju mir i stabilnost", rekao je Vučić. 

Dodao je da su "poduzete odgovarajuće mjese na zaštiti otadžbine."

"U skladu s tim, izdao sam najvažnija naređenja. Vijeće za nacionalnu sigurnost ih je prihvatilo", rekao je te dodao da je ponosan na vojnike i policajce. 

"Prije nego što dobiju bilo kakvo naređenje osim uzbune i podizanja borbene gotovosti, za upotrebu bilo čega milijun puta prije ćemo pokušati sačuvati mir i sigurnost svih naših građana", rekao je. 

Poručio je da Srbi na Kosovu, dok se ne dokaže drukčije na terenu, moraju vjerovati KFOR-u. "Jer je KFOR odlukom UN-a ta sigurnosna snaga koja mora garantirati Sigurnost Srbima. Hoće li to tako biti, mi se nadamo da hoće. Ako ne bude, odmah će nam biti sve jasno", rekao je. 

Kopirati
Drag cursor here to close