Ugrožavanje

Turković se u Austriji požalila na Hrvate

''Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une'', kazala je Turković
Vijesti / Politika | 21. 09. 2020. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je u Beču govorila na 64. Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ministrica Turković je u uvodu svog izlaganja navela da je pandemija COVID-19 suočila svijet sa nezapamćenom situacijom. Dok traje borba za rješavanje trenutne situacije izazvane pandemijom, naglasila je, ne smije se zaboraviti poštivanje ljudskih prava, s pravom na život, koji je njihov temelj.

''Danas, u sjevernoj Bosni i Hercegovini je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Europi prema National Geographicu. Predložena lokacija u Trgovskoj gori je udaljena manje od jednog kilometra od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad'', kazala je ministrica Turković.

Istaknula je da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 ljudi, koji se svakodnevno oslanjaju na rijeku Unu.

''Potencijalni negativni utjecaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih utjecaja. Stoga tražimo pomoć Europske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kako bi pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad. Mjesto koje ne prijeti našem životu, mjesto koje neće utjecati na naše nacionalno blago, rijeku Unu. Pomozite nam ojačati pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja, koja teži da postane kandidat za članstvo u Europskoj uniji'', kazala je u svom obraćanju ministrica Turković.

Tijekom službene petodnevne posjete Republici Austriji, ministrica Turković će održati niz sastanaka sa najvišim službenika nekoliko agencija Ujedinjenih nacija(UN) sa sjedištem u Beču i OSCE-a.

Također, sastat će se i sa troje ministara iz Vlade Republike Austrije, te upriličiti sastanak sa počasnim konzulima Bosne i Hercegovine u Republici Austriji.

Kopirati
Drag cursor here to close