Diskriminacija djece

Sedam godina djeca u HNŽ-u bez svjedodžbi

Vijesti / Politika | 18. 03. 2015. u 13:35 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već sedam godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se ne izdaju svjedodžbe ili đačke knjižice za djecu koja nastavu pohađaju po hrvatskom nastavnom planu i programu, upozoravaju iz Udruge roditelja "Naša djeca 2014." iz Mostara.

Problem sa svjedodžbama traje već sedam godina, a kako iz Udruge navode, dokumentaciju odobrava županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Zlatko Hadžiomerović.

''Zatražili smo sastanak s ministrom kako bi ga upoznali s našim radom te kako bi nas isti informirao gdje je problem kod izdavanja pedagoške dokumentacije nailazimo na šutnju i ignoriranje'', priopćili su roditelji.

Bliži se kraj školske godine, a za upis u srednju budućim generacijama potrebne će biti i svjedodžbe završenog sedmog razreda, što djeca, kako sada stvari stoje, neće imati.

''Mi kao roditelji smo odradili svoju obvezu i na vrijeme u zakonskom roku poslali djecu u nastavni proces. Već sedam godina ne znamo jesu li djeca bila na nastavi jesu li uopće završila razred'', ističu i dodaju kako na ovaj način Ministarstvo obrazovanja zakida i diskriminira jedan dio djece u HNŽ-u.

Iz Udruge govore kako se ne poštuje Zakon o osnovnom obrazovanju, kojeg nema ni objavljenog na web stranici ministarstva, nisu usvojeni Pedagoški standardi za devetogodišnje obrazovanje, te da nije usvojen Nastavni plan i program za devetogodišnje obrazovanje po hrvatskom nastavnom planu i programu.

''Dok Hrvatska, na koju se naši planovi i programi naslanjaju, uvodi e-obrazovanje, dok se razgovara o što boljoj infrastrukturi o osposobljavanju i dodatnoj edukaciji nastavnog kadra i ostalih u HNŽ-u, mi se borimo za svjedodžbe - osnovni dokument o završenom obrazovnom razdoblju'', ogorčeni su roditelji.

Udruga je u posljednje vrijeme obavila nekoliko sastanaka, Odjel za obrazovanje Grada Mostara, OSCE, sa Zavodom za školstvo-Udrugom ravnatelja osnovnih škola HNŽ, predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, no još uvijek nisu dobili nikakav konkretan odgovor oko pedagoške dokumentacija koja se ne izdaje već punih šest godina.

Udruga roditelja "Naša djeca 2014." je nastala kao rezultat višemjesečnog djelovanja grupe roditelja koji su pokušavali i tražili mogućnosti zaštite prava djece kroz kvalitetniju komunikaciju roditelja i nastavnika kao i djelovanja na nadležne i odgovorne institucije.

Kako su istaknuli, cilj udruge je promicanje važnosti uključivanja roditelja školske djece kao ravnopravnog partnera institucijama u procesu reforme obrazovnog sustava kao i sudjelovanje roditelja u zaštiti prava svoje djece.

Kopirati
Drag cursor here to close