Reakcija

SDA: RS ne može postojati uz ovakvo ponašanje

Stranka demokratske akcije traži od OHR-a da hitno reagiraju smjenama svih odgovornih vinovnika ovog čina
Vijesti / Politika | 28. 06. 2023. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje zakona od strane Narodne skupštine Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašavaju nevažećim i odbija njihovo provođenje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine u osnovi predstavlja jednostranu odluku entiteta RS o prestanku važenja Daytonskog mirovnog sporazuma, navodi se u reakciji Stranke demokratske akcije (SDA), prenosi Anadolu.

"To Bosnu i Hercegovinu uvodi u opasno stanje pravne anarhije i destabilizaciju svih mogućih, pa i sigurnosnih prilika", navodi se.

SDA traži od OHR-a da hitno reagiraju smjenama svih odgovornih vinovnika ovog čina.

"Od Vijeća za implementaciju mira i država svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma tražimo da konačno poduzmu odlučne i konkretne korake i time pošalju jasnu poruku da entitet RS ne može postojati uz ovakvo ponašanje njegovih vladajućih struktura", dodaje se.

Iz SDA poručuju da današnji čin predstavlja i krivično djelo te zahtijevaju od Tužiteljstva BiH da prestane ignorirati udare na ustavnopravni poredak BiH i hitno procesuira odgovorne.

"Poslanici u NS RS se ne mogu pozivati na imunitet, jer cilj imuniteta ne može biti zaštita kriminalnih aktivnosti. Od predstavnika probosanskih stranaka u vlasti na državnoj razini tražimo da prestanu gurati glavu u pijesak, relativizirati poteze Milorada Dodika i pretvarati se kao da se ništa ne događa. Njihova je ustavna obveza da poduzmu sve neophodne radnje kako bi se zaštitio ustavno-pravni poredak BiH. Ponovo ukazujemo odgovornima u međunarodnoj zajednici da je njihova dosadašnja neodlučnost samo ohrabrila Milorada Dodika, koji očigledno Bosnu i Hercegovinu i cijeli region vodi u destabilizaciju", poručuju iz SDA.

Naime, Narodna skupština Republike Srpske u utorak je usvojila zakon kojim je zabranio provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta što je odmah ocijenjeno kao udar na ustavni poredak države.

Zakon, čije je donošenje inicirao predsjednik RS Milorad Dodik, prihvaćen je glasovima zastupnika iz vladajuće većine koja je pod njegovom kontrolom.

Zastupnici oporbe bojkotirali su glasanje a prije toga su tijekom rasprave upozorili kako je riječ o još jednoj predstavi za javnost te da zakon u konačnici neće imati nikakav pravni učinak jer će ga sigurno srušiti isti taj Ustavni sud BiH čije se djelovanje problematizira.

Dodik je također došao na sjednicu parlamenta ne bi li naveo i oporbu da podrži zakon, no u tome nije uspio, ali je zato napao Ustavni sud i vrijeđao njegove suce. Tvrdio je kako donose odluke protivne ustavu koje su na štetu RS.

Usvajanje zakona je sporno jer su prema ustavu odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće a za njihovo neprovođenje može se dobiti kazna do pet godina zatvora. Ustav BiH sastavni je dio Daytonskog sporazuma pa je postupak vlasti u RS izravno kršenje i tog dokumenta.

Kopirati
Drag cursor here to close