Faktor stabilnosti

Plenković: Uspoređivati Hrvatsku s NDH je nedopustivo

“Djela koja su se dogodila, djela su individualnih osoba koje su ih počinile, ne odraz bilo kakve politike ili klime u društvu. To su djela za koje će konkretne osobe odgovarati u hrvatskom pravnom sustavu”, poručio je Plenković.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2019. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković na početku redovite sjednice Vlade komentirao je najvažnije političke aktualnosti, pri čemu se posebno osvrnuo na nedavno međunacionalne incidente u Hrvatskoj, ali i na izjavu saborskog zastupnika srpske manjine Milorada Pupovca koje je ocijenio pretjeranim i nedopustivim, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunacionalni odnosi

Premijer Andrej Plenković još jednom je osudio napade i nasilje koji su se odgodili u Hrvatskoj proteklih dana, a posebno one koji su imali karakter međunacionalnih odnosa, kao što je napad u Đevrskama, a spomenuo je i incident u Viškovu za kojeg je ustvrdio kako su različitog karaktera.

Istaknuo je kako je policija reagirala brzo i kako su pronađeni počinitelji svih tih nedjela, dodavši kako je to pokazatelj da hrvatski sustav dobro funkcionira.

“Djela koja su se dogodila, djela su individualnih osoba koje su ih počinile, ne odraz bilo kakve politike ili klime u društvu. To su djela za koje će konkretne osobe odgovarati u hrvatskom pravnom sustavu”, poručio je.

Plenković je naglasio kako njegova Vlada i parlamentarna većina grade politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u politički život, uz zaštitu njihovih prava i želju da se sve nacionalne manjine u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno. Kao potvrdu toga, istaknuo je činjenicu da nacionalne manjine u Hrvatskom saboru čine parlamentarnu većinu u ovom sazivu Sabora, pa tako i predstavnici srpske nacionalne manjine.

“Odbacujem tezu o Hrvatskoj kao o faktoru nestabilnosti na prostoru jugoistoka Europe. Ta teza ne stoji ni u kojoj svojoj varijanti. Republika Hrvatska je zemlje koja je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće, i neovisnost, i slobodu, i demokraciju, i jačanje institucija, i članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i članstvo u Europskoj uniji”, rekao je.

Pokretač

“Hrvatska je zasigurno faktor stabilnosti i pokretač država jugoistoka Europe, njihov zagovornik na putu prema Europskoj uniji, a ne faktor nestabilnosti. Uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Moderna i samostalna Hrvatska je utemeljena na Domovinskom ratu, na demokratskim procesima 1990. godine”, dodao je premijer Plenković.

Ocijenio je kako Hrvatska ima zamjetan ugled u međunarodnoj zajednici te kako njen međunarodni položaj nikada nije bio snažniji nego sada.

“Točno je da postoje pojedine političke opcije, snage, ljudi, koji svoj politički život i jedini put opstanka vide u kreiranju napetosti, posebice u kreiranju napetosti između Hrvata i srpske manjine ili pak poentiranju na odnosima između Hrvatske i Srbije. Međutim, to nije politika Vlade, to nije politika ni HDZ-a ni parlamentarne većine”, ocijenio je hrvatski premijer.

Poručio je kako je cilj Vlade upravo suprotan, a to je “rješavanje svih otvorenih pitanja zaostalih iz vremena velikosrpskog Miloševićevog režima na civiliziran način”.

Pitanje prava zaštite srpske manjine u Hrvatskoj je uređeno prema najvišim europskim standardima, Ustavom i nizom zakona, kazao je Plenković.

Pozvao je “sve političke aktere da kreiraju tolerantno, a ne konfliktno ozračje koje vrlo brzo može postati spirala mržnje”.

“Dosta spirale mržnje. Nema potrebe za tako nešto u Hrvatskoj 2019.”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Pozvao je političke aktere da “ne izgovaraju kvalifikacije koje pridonose polarizaciji, koje oble uglove koji se vrlo lako mogu izoštriti neopreznim i neprimjerenim izjavama”.

Kopirati
Drag cursor here to close