Izgraditi povjerenje

Plenković i Čović iz Mostara: Mora se obnoviti partnerstvo Hrvata i Bošnjaka

''Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Za to je ključno ponovno uspostaviti povjerenje, imati veće razumijevanje za pozicije jednih i drugih'', rekao je Plenković.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2022. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Za to je ključno ponovno uspostaviti povjerenje, imati veće razumijevanje za pozicije jednih i drugih'', poručio je nakon sastanka sa predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a RH.

Poseban naglasak stavio je na gospodarski sajam u Mostaru.

'Drago mi je da smo imali priliku razgovarati sa brojnim drugim čelnicima hrvatskih političkih stranaka okupljenih u HNS. Dan smo počeli gospodarskim sajmom, za koji mi je drago da je ponovno pokrenut kao jedan od najvažnijih događaja u BiH, a koji je privukao veliku pozornost. Tu je veliki broj gospodarstvenika koji su došli kao partneri čime pridonose ukupnoj trgovinskoj razmjeni, koja je jako vrijedna. To nas ohrabruje da će Hrvatska biti još važniji gospodarski partner u smislu volumena trgovinske razmjene i danas smo tu partnerska zemlja broj 1 i drugi smo ulagač u BiH, što dovoljni govori o našoj privrženosti i međusobnoj povezanosti, u gospodarskom, prometnom i infrastrukturnom polju, a ulagat ćemo sigurno i u južnu interkonekciju za plinifikaciju BiH, posebno na teritoriji Federacije, kako zbog energetkse krize, tako i zbog energetskih potreba kućanstava i gospodarskih subjekata'', rekao je Plenković o Sajmu gospodarstva u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Andrej Plenković 

''Pratimo aktualnu situaciju po pitanju izbornog zakona sa puno interesa, sa željom da zemlja dobro funkcionira, da se svi građani i konstitutivni narodi osjećaju dobro, i da se vodi računa o legitimnoj zastupljenosti u rpedstavničkim tijelima te da Hrvati, kao najmalobrojniji narod u BiH, budu zastupljeni i ravnopravni u institucijama BiH'', rekao je Plenković.

Dodao je kako je sve to važno zbog aktivnosti koja je Hrvatska poduzela u EU.

''Uvrštena je referenca na konstitutivne narode u dokumentu Strateški kompas EU, koji određuje politiku obrane i sigurnosti, što je bilo na prijedlog Hrvatske, sa ciljem da se prepozna od čega je satkana BiH i koliko je važno da jednakopravnost bude jedno od načela koje će uvažavati međunarodna zajednica i primjenjivati to u praksi'', dodao je.

Foto: Bljesak.info / Andrej Plenković u Mostaru

Potrebno je, kaže, uložiti dodatne napore, između lidera političkih stranaka, hrvatskih i bošnjačkih, da se napravi dodatni iskorak i uz pomoć međunarodne zajednice pronađe rješenje.

''Imali smo tri točke na Europskom vijeću o BiH, nakon što je Hrvatska predložila kao točku stanje u BiH. Jedna je točka da je konstatirana prolongirana politička kriza, druga da su pozvani lideri na dodatni napor oko ograničenih ustavnih promjena i izbornog zakona te spremnost najviše razine politike EU da se dodatnu angažiraju i pronađu rješenje. Postoji voljni moment i razumijevanje unutar EU, ali i SAD, da BiH bolje i ravnopravnije funkcionira nakon sljedećih izbora. Zato je naš jasan stav da želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Za to je ključno ponovno uspostaviti povjerenje, imati veće razumijevanje za pozicije jednih i drugih, ali mora se pronaći temelj onoga što je bilo postignuto u Daytonskom i Washingtonskom sporazumu, gdje je Hrvatska imala izrazito konstruktivno ulogu. Zato želimo i danas poslati poruku suradnje i prijateljstva, koje će omogućiti HNS-u da ostane jedinstven kao do sada, ali i da se pronađe dogovor da BiH postane funkcionalnija, a Hrvatska će učiniti sve da trgovinska razmjena bude još veća, da ulaganja bude još više te da se put prema EU ubrza. Sve je to jamstvo zajedničke budućnosti u okviru EU, ali i boljeg života građana i građanki BiH, ali uz uvjet da su svi ravnopravni i da se dobro osjećaju'', rekao je Plenković.

''Najviša razina EU se spremna uključiti, SAD je spreman napraviti dodatni napor, a potrebna je politička volja i želja lidera političkih stranaka u BiH da se razgovori u organiziraju, čemu se ja i nadam'', dodao je Plenković.

''Pokrenuli smo proces gospodarskog sajma, po 23. put, i drago mi je da je tu predsjednik Vlade RH, što je šansa da razgovaramo o budućnosti, napretku i ulaganjima, kao i da zahvalimo gospodinu Plenkoviću za sve što čini za hrvatski narod u BiH u zadnjih 6 godina'', rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović 

Dodao je kako su se posebno dotaknuli onog važnog pitanja - održavanja izbora i izbornog zakona u BiH.

''Naravno da uz moje kolege iz HNS-a mogli smo čuti širu raspravu i uvjeren sam da je Plenković razumio osnovni narativ razmišljanja HNS-a o budućnosti hrvatskog naroda u BiH, stavova HNS-a, kao zahtjeva za promjenom izbornog zakona u BiH'', dodao je Čović.

Čović je dodao da HNS ima okvir za djelovanje, a to je Ustav.

''Kako ćemo ga i kada promijeniti, to je pitanje vremena, a danas primarno trebamo odgovoriti na to da stvorimo ambijent da pokušamo napraviti partnerstvo sa Bošnjacima, promijeniti Izborni zakon barem oko Doma naroda i Predsjedništva te napraviti normalni izborni proces i onda dati šansu za kandidatski status, pa će krenuti bezbroj uvjeta za reorganizaciju BiH, koja se mora dogoditi'', dodao je Čović.

Dodao je kako nema uvjeta za organizaciju izbora u BiH na ovaj način ove jeseni.

Kopirati
Drag cursor here to close