Pregovaranje

Palmer je tu: Kreće akcija oko Izbornog zakona

"Željeli bismo da se paralelno s tim sprovede reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost", rekao je Palmer.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2021. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer stigao je u Sarajevo "kako bi pomogao u napretku BiH u izbornim reformama", objavili su iz američkog veleposlanstva u BiH.

Palmer, koji je u srijedu doputovao u Sarajevo, susreo se s članovima Središnjeg izbornog povjerenstva, šefom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Sattlerom kako bi "usmjerili pažnju na imperativ poboljšanja integriteta transparentnosti izbornog sustava BiH", objavljeno je.

Prva posjeta u novoj ulozi

Ovo je prva Palmerova posjeta BiH od stupanja na novu dužnost, a trebao bi s dužnosnicima, kao i predstavnicima političkih stranaka i međunarodne zajednice razgovarati o reformskim procesima u BiH.

Palmer je dan uoči dolaska u Sarajevo izjavio kako bi problem Izbornog zakona trebalo riješiti "uklanjanjem etničkih prefiksa" kod izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Domu naroda parlamenta FBiH.

"Željeli bismo da se paralelno s tim sprovede reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost", rekao je Palmer za Glas Amerike.

Rekao je da promjene ne bi utjecale ''na odgovornosti ili nadležnosti Doma naroda, već na proces kojim se biraju pojedini članovi, u ograničenoj mjeri''.


''Znate da SAD u osnovi podržavaju Daytonski mirovni sporazum i daytonske strukture. To uključuje princip: jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Ovo je temelj kompromisa koji su uloženi u uspostavljanje zemlje BiH prema Daytonskom mirovnom sporazumu. To je okvir koji može dobro poslužiti BiH na njezinom putu ka članstvu u EU. Ono što bismo željeli vidjeti je sustav koji je u skladu s temeljnim kompromisima koji su bili dio Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obaveze i odgovornosti prema EU'', rekao je za VOA-u Palmer i dodao kako to uključuje rješavanje konkretnih presuda Europskog suda za ljudska prava, u šta spada i slučaj Sejdić-Finci.

Paket i optužbe

''Paket koji zagovaramo i na kojem radimo sa političarima kako bismo krenuli naprijed bi postigao obje stvari: pozabavio se onim što brine Europski sud za ljudska prava, slučajem Sejdić-Finci i drugim presudama evropskih sudova, ali i promovirao funkcionalnost i pomogao BiH da krene naprijed prema Europi'', rekao je američki dužnosnik.

Kaže kako je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović identificirao da bi želio da pojedinac koji zastupa interese Hrvata u daytonskim strukturama i daytonskim sustavima bude izabran većinom hrvatskih glasova.

''On na to misli pod „legitimnim predstavljanjem“. Razumijemo tu zabrinutost u kontekstu jedne zemlje, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te nastavljamo vjerovati da postoji način da se te brige riješe u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Ovaj proces pregovaranja o ustavnim promjenama i izbornim reformama dio je rješavanja te zabrinutosti, kao i omogućavanja BiH da ostvari funkcionalniji sistem i sistem koji je više europski'', naveo je, između ostalog, Palmer.

S jedne strane, njegove izjave su naišle na osude iz Sarajeva uz optužbe da je glasnogovornik HDZ-a BiH dok je, s druge strane, kritiziran iz Hrvatske, kao jamca Daytona, da neće dopustiti slabljenje položaja Hrvata u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close