PARALELNA STVARNOST

Novalić se hvalio: Federacija napredovala, ublažili smo posljedice inflacije, struja nije poskupjela

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH i optuženik Tužiteljstva BiH zbog korupcije, zlouptrebe položaja u aferi "Respiratori", hvalio se u intervjuu što je sve postigao tijekom osam godina mandata.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2022. u 20:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH, dao je intervju za bh. izdanje Večernjeg lista u kojem se hvalio postignutim rezultatima tijekom osam godina mandata. Teško je prepričati Novalićeve odgovore, pa smo izvukli neke od ‘najboljih izjava’.

"Federacija se nije samo izvukla iz krize, nego i napredovala"

“Javnost mi je svjedok, mnogo toga, u nekim područjima čak i iznad najhrabrijih projekcija. Vrijeme mog mandata obilježila je serija ozbiljnih svjetskih kriza iz kojih smo se uspjeli, na iznenađenje svih, kao FBiH, ne samo izvući već i ostvariti napredak na mnogim poljima. Predviđali su nam propast, bankrot, ali to se nije dogodilo. Rekao bih da je Vlada bila kompetentna i da je ostavila vidljive rezultate." 

"Federalna Vlada učinila najviše da ublaži posljedice inflacije"

Od dosadašnjih 14 vlada u BiH, federalna Vlada učinila je najviše kako bi ublažila posljedice poskupljenja. Izravnu pomoć dobilo je oko milijun naših građana. Jednokratnu pomoć od 100 KM prvo smo isplatili umirovljenicima, braniteljskim kategorijama i civilnim invalidima. Podijelili smo prvi krug pake ta iz robnih rezervi za oko 17.000 obitelji, a do kraja ovoga mjeseca ide i drugi. Oko 270.000 nezaposlenih osoba dobit će jednokratnu pomoć do 20. prosinca. U samo nekoliko posljednjih mjeseci za pomoć građanima isplatili smo 90 milijuna KM.

"Osigurali da struja ne poskupi"

Za razliku od nekih zemalja u okruženju, u FBiH struja neće poskupjeti. To smo osigurali. Uz to, Vlada za oko 65.000 socijalno ugroženih korisnika subvencionira račune za električnu energiju, a ograničili smo i cijenu tone peleta na 480 KM plus PDV i uskladili odluku s onom u RS-u. Našu energetsku neovisnost vodimo održavanjem proizvodnje vlastite struje jer je proizvodimo.

Od četiri cilja Reformske agende, Novalić razočaran jer je proveo samo tri 

"Prvi cilj koji smo proveli bio je izmjena radno-pravnog zakonodavstva. Novim Zakonom o radu povećali smo fleksibilnost tržišta rada, uveli red u kolektivno pregovaranje i sačuvali FBiH od novih tužbi koje su u tom trenutku nanosile štetu veću od milijardu maraka.

Drugi se odnosio na zaštitu ugroženih kategorija i izmjenu socijalnih zakona, ponajprije onih koji se odnose na mirovine, kako bi sustav postao pravedniji, transparentniji i održiviji.

Zakon o MIO jedan je od najvažnijih koje je donijela Vlada FBiH. Njime su napravljeni ogromni pomaci na koje su umirovljenici čekali 20 godina. Zakon je postavio pravedan bodovni sustav, omogućio redovitost isplata, stabilnost i likvidnost MIO fonda te konstantan rast mirovina.

Mirovine se isplaćuju iz proračuna, što je dovelo do dodatne sigurnosti jer je FBiH jamac isplata. Isplata mirovina stavljena je u vrh prioriteta i one se isplaćuju do svakoga 5. u mjesecu. Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine.

Dodatno, izmjenama tog zakona u ovoj godini omogućeno je da se visina mirovina usklađuje prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog BDP-a. To je donijelo još značajnije povećanje mirovina te su stvorene mogućnosti izvanrednog usklađivanja, izuzev najviše, u ovoj godini.

Treća naša reforma bila je posvećena financijskim zakonima o unutarnjem platnom prometu i o financijskom poslovanju, koji su imali za cilj povećati likvidnost gospodarstva i uvesti red kada su u pitanju plaćanja.

Četvrta, koja se odnosila na izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, nažalost, i dalje stoji u ladicama Parlamenta, gdje ih je Vlada u formi prijedloga 2018. uputila u proceduru usvajanja. Najvažnija stvar za svakog gospodarstvenika, a to posebno znam jer dolazim iz gospodarstva, bila bi usvajanje tih zakona jer oni smanjuju poreze i ostavljaju prostor za povećanje plaća izravno radnicima. Zbog toga sam razočaran što taj četvrti cilj nismo ostvarili."

"Federacija je veliko gradilište"

"Svjedoci ste izgradnje velikog broja novih dionica na koridoru Vc, kako na sjeveru tako i na jugu. Mnogo je toga urađeno na jačanju održivosti i učinkovitosti naših javnih poduzeća. Ona su danas u mnogo boljem stanju nego što su bila 2015. Imamo manje poduzeća u vlasništvu FBiH, ali u isto vrijeme i veću dobit i izvoz. Usvojili smo i zakone koji su važni za poslovanje i koji stvaraju više prilika u privatnom sektoru."

Bit ćete iznenađeni niskom stopom zaduženosti

"Bit će iznenađeni našom niskom stopom zaduženosti. Po preuzimanju premijerskog mjesta zatekao sam dug od 6,06 milijardi KM i smanjio ga za 600 milijuna. Onda se dogodila pandemija, pa svjetska kriza, što je rezultiralo ponovnim rastom javnog duga na 6,52 milijarde i sad ga ponovo smanjujemo."

Kopirati
Drag cursor here to close