Formiranje vlasti

Lendo: Bez SDA i DF Federacija ne može naprijed

SDA s DF-om je pobjednik ovih izbora i ne smije se dogoditi da se pobjednik izbacuje iz ovih procesa. Ja sve vrijeme molim da se taj dio shvati ozbiljno, da ovi procesi bez SDA i DF-a neće moći da krenu naprijed, kaže Refik Lendo.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2023. u 18:26 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Današnji poziv za 11 sati, ja sam prethodno uputio prijedlog, molbu da nas troje se sastanemo u petak u 10 sati i, kako je to Ustav predvidio, da se nas troje dogovorimo o rukovodstvu. Nama ne treba arbitraža. Predviđeno je da se nas troje dogovorimo o rukovodstvu i ja očekujem da ćemo mi u 10 sati da se dogovorimo. Prema tome, nema potrebe da ja idem u 11, ako će sastanak biti u 10 sati. Ako ne bude sastanka u 10 sati, onda nema sastanka ni u 11 sati", rekao je Refik Lendo, kandidat SDA za potpredsjednika Federacije BiH za FTV. 

"Ako nema sastanka u 10, nema ni u 11 sati"

Ne možemo, dodaje,  da pravimo sastanak u okviru Parlamenta, predviđeno je da se nas troje sami dogovorimo i ne vidim razlog zašto mi to ne bi dogovorili u 10 sati", rekao je Lendo.

Lendo je, kako je rekao, zamolio Lidiju Bradaru i Igora Stojanovića da se sastanku u petak, ali i predsjednike stranaka da pomognu oko našeg dogovora.

"Da SDA, HDZ i SDP nađu kompromis i nama kažu rješenje, ko bi to trebao da bude u rukovodstvu Vlade Federacije i onda ćemo se mi za 5 minuta dogovoriti ko je predsjednik, a ko potpredsjednici", kaže Lendo. 

"Nisu rekli da neće doći" 

"Nisu rekli da neće doći. Pokušavam da idemo korak po korak. Meni ne pada na pamet da nešto blokiram", dodao je.

Lendo ističe da će, ako dobiju sugestije da su se političke stranke dogovorile oko premijera Federacije, onda odrediti tko će biti predsjednik Federacije.

"Ako ne bude tog dogovora onda se ni mi nećemo moći dogovoriti ko će biti predsjednik, odnosno potpredsjednici. Uslov je ovog političkog dijela da se dogovore, da bi mi mogli da se dogovorimo. Izetbegović je zamolio da sjednu u četvrtak da pokušaju da se dogovore i ja očekujem da ćemo imati neka saznanja."

"Ne možemo naprijed bez SDA i DF-a"

Kaže da čelnici stranaka treba da se dogovore da će u procesima formiranja Vlade učestvovati SDA i DF.

"SDA ima dosta kadrova kad su u pitanju i ministri i premijer. Osnova je da pokažemo da Vlada FBiH mora biti u procesima zajedno sa SDA. I u tom dijelu nikakvih problema neće biti da se dogovorimo. SDA s DF-om je pobjednik ovih izbora i ne smije se dogoditi da se pobjednik izbacuje iz ovih procesa. Ja sve vrijeme molim da se taj dio shvati ozbiljno, da ovi procesi bez SDA i DF-a neće moći da krenu naprijed."

Kopirati
Drag cursor here to close