Zemlja okrenutih ploča

Kako nekima prije nije smetao Dan RS?

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici koji je, također, ovih dana javno istupao i objašnjavao “genocidni karakter” RS-a, nekoć je bio i gostom ove svečanosti, i to odmah iza republičkosrpskih najviših dužnosnika.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2023. u 09:30 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su se proteklih nizale reakcije na proslavu 9. siječnja – Dana Republike Srpske održanu u Istočnu Sarajevu, a političari se, gotovo pa natjecali u osudi, činjenica je da neki donedavno i nisu vidjeli ništa sporno u tome.

Naime, iako je Ustavni sud BiH presudio da 9. siječnja ne može biti slavljen kao Dan Republike Srpske, već se nekoliko godina otkako je SNSD na vlasti u tom entitetu taj dan proslavlja svečanim akademijama, dodjelama ordena pojedincima i institucijama, ali i policijsko-vojnim defileom u kojem sudjeluju pripadnici MUP-a RS-a i bivši veteran VRS-a.

Dan RS nije uvredljiv za Bošnjake

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, koji je i pozvao OHR i ostale predstavnike međunarodne zajednice da sankcioniraju Dodika kao i druge organizatore proslave, 2011. godine tvrdio je da “obilježavanje Dana RS-a nije uvredljivo za Bošnjake”.

Željko Komšić koji je u utorak navečer u Sarajevu sudjelovao na znanstvenom skupu “9. siječanj – put u genocide” poručio je da paradiranje na taj datum evocira uspomena na genocide.

“Cilj paradiranja na 9. siječanj vlasti manjeg bh. entiteta evociranje uspomena na činjenje genocida, sa čim se ponose, zastrašivanje naroda, ali i vlastito podizanje cijene, prije svega, kod stranaca”, rekao je Komšić kojem ranije proslava nije smetala.

  / Foto: Ministarstvo obrane BiH - Suljagić na obilježavanju Dana RS

Naime, Komšić je 2011. godine govorio kako je “RS ustavni dio BiH, a Dan RS-a legitimni praznik”.

“Moja obaveza kao člana Predsjedništva BiH je da je poštujem takvu. Poštujem i RS i njen dan", govorio je tada Komšić uz napomenu da je njegovo osobno pravo da se ne slaže s takvim uređenjem.

Civilizirao življenje

“To je model civiliziranog življenja u BiH, ali RS je ustavna činjenica i svi u BiH treba da je kao takvu poštujemo", naglasio je Komšić.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici koji je, također, ovih dana javno istupao i objašnjavao “genocidni karakter” RS-a, nekoć je bio i gostom ove svečanosti, i to odmah iza republičkosrpskih najviših dužnosnika.

Čuvanje RS

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji i inače ima odlične odnose s liderom SNDS-a Miloradom Dodikom, ali i ostalim dužnosnicima iz RS-a, o ovom se Danu na čijim je proslavama također prisustvovao, nije se oglašavao, ali je poznat njegov govor iz Narodne skupštine RS-a.

Foto: RSE / Dragan Čović u NSRS

''Vi čuvajte RS. Na tome vam mogu svi samo zavidjeti'', poručio je Čović srpskim političarima, pozvavši ih da ipak ostave ''dovoljno otvorena vrata i za druga dva konstitutivna naroda''.

Kopirati
Drag cursor here to close