Izbori

HDZ: Posao u Mostaru je obavljen

Jučer i danas su oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2020. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Današnjim usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar konačno je otklonjena davno utvrđena tzv. "mostarska diskriminacija" i pravni vakuum u kojem smo se sve ove godine kao građani ovoga grada nalazili, te je ujedno uspostavljena ravnoteža vrijednosti glasa svakog birača na području Grada Mostara, a što je od iznimne važnosti za razinu lokalne samouprave u smislu normalnog funkcioniranja i budućeg razvoja grada. Slijedom svega navedenoga, naš posao je obavljen i vidimo se možda na nekom slijedećem zadatku!'', objavio je pregovarački tim Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Naime, jučer i danas su oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.

Foto: PR / Merdžo, Zeljko, Džeba i Marinović

Pregovarački tim objavio je kako je nakon višegodišnjih mostarskih pregovora i domaćeg sporazuma od 17. lipnja ove godine, Parlament države Bosne i Hercegovine konačno usvojio pravila za izbor 35 gradskih vijećnika u Gradskome vijeću Grada Mostara, i sve to u skladu s Odlukom Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine, kao i odredbama ostalih zakonskih propisa na snazi.

''Od danas članak 19.4 Izbornoga zakona BiH glasi:

(1)  Iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika. U Gradskom vijeću bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.

  1. a) Izborna jedinica gradskoga područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika;
  2. b) Izborna jedinica gradskoga područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika;
  3. c) Izborna jedinica gradskoga područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika;
  4. d) Izborna jedinica gradskoga područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika;
  5. e) Izborna jedinica gradskoga područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika;
  6. f) Izborna jedinica gradskoga područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika.

(2)  Nijedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću'', navodi se u priopćenju HDZ-a i dodaje kako će Središnje izborno povjerenstvo BiH u suradnji s mostarskim Gradskim izbornim povjerenstvom rasporediti birače iz bivše Središnje zone Grada Mostara u zborne jedinice gradskih područja Jugozapad ili Stari Grad, ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojoj od navedenih izbornih jedinica gradskih područja birači gravitiraju.

''Sve gore navedeno oko raspodjele mandata bit će sasvim jasno preslikano i u članak 17. novoga Statuta Grada Mostara, čije će usvajanje sačekati novi saziv legalno i demokratski izabranog Gradskog vijeća Grada Mostara'', navodi pregovarački tim mostarskog HDZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close