Novčana pomoć

Grad Mostar ima para: Vatrogasci traže 1.080 KM umjesto planiranih 400

'' Grad Mostar raspolaže sa dovoljno novčanih sredstava kojima može izvršiti spomenutu isplatu u sukladno s odredbama članka 19. Uredbe Vlade F BiH u iznosu od 1.080 KM'', navode iz Sindikata mostarskih vatrogasaca.
Vijesti / Politika | 28. 11. 2022. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat Vatrogasaca Grada Mostar pismeno se obratio Gradskom vijeću povodom zakazane sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi trebao biti razmatran rebalans Proračuna Grada za 2022 godinu, sa stavkom isplate jednokratne financijske pomoći u iznosu od 400 KM.

Sindikat traži da se spomenuti prijedlog ne usvoji te da financijska pomoć bude isplaćena u većem iznosu kao što je to dosadašnja praksa u FBiH.

''Od Vas tražimo da se prilikom odlučivanja o prijedlogu Nacrta Rebalansu Proračuna Grada Mostara za 2022.g. uzmu u obzir zakonske odredbe i sve navedeno u predmetnom Zahtjevu, te da po uzoru na razinu Federacije Bosne i Hercegovine i Vi donesete odluku odnosno usvojite da se jednokratna novčana pomoć svim državnim službenicima i namještenicima Grada Mostara isplati u visini od 1.080,00 KM'', navode vatrogasci.

Sindikalisti navode kako vijećnike koji će glasati o ovoj odluci žele upoznati da u momentu pisanja ovog Zatjeva, a prema dostupnim informacijama našem Sindikatu, na teritoriji Federaciji Bosne i Hercegovine jednokratna novčana pomoć državnim službenicima i namještenicima do danas je isplaćena samo na razini Federacije Bosne i Hercegovine i to u visini od 1.080,00 KM po uposleniku i ista je isplaćena uz platu za mjesec listopad/oktobar 2022.g..

Navode i kako do danas niti jedna lokalna samouprava u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ni u HNŽ jos nije donijela odluku o visini isplate jednokratne novčane pomoći, niti je izvršila isplatu iste svojim uposlenicima.

Sindikalisti navode da bi odlukom o predloženih 400 KM pomoći, mostarski vijećnici bili ''prvi predstavnci zakonodavne vlasti u F BiH koji će svojim glasovanjem sve državne službenike i namještenike Grada Mostara dovesti u podčinjen, neravnopravan i diskriminirajući položaj u odnosu na druge državne službenike i namještenike sa teritoije Federacije Bosne i Hercegovine, a što je  suprotno odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti F BiH''.

''Napominjemo da prema raspoloživim podacima Grad Mostar raspolaže sa dovoljno novčanih sredstava kojima može izvršiti pomenutu/spomenutu isplatu u skladu/sukladno s odredbama člana/članka 19. Uredbe Vlade F BiH, te isplatiti predmetnu pomoć u iznosu većem od predloženih 400,00 KM po uposleniku'', navodi se, između ostalog, u pismu. 

Kopirati
Drag cursor here to close