Zaključci HNS-a

FOTO | Čović: Ako ne dođe do dogovora, nova organizacija BiH

Predsjednik HNS-a Dragan Čović obratio se medijima te iznio sedam zaključaka izvanredne sjednice.
Vijesti / Politika | 19. 02. 2022. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.", zaključak je izvanredne sjednice Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru.

Naime, predsjednik HNS-a i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se medijima te iznio sedam zaključaka izvanredne sjednice.

"Sve političke stavove kojima se zastupa blokiranje i onemogućava hrvatskom konstitutivnom narodu HNS će smatrati ugrozom hrvatskih interesa u BiH", naglasio je Čović.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Čović iznio sedam zaključaka HNS-a

On je istaknuo kako nisu stvoreni uvjeti za održavanje izbora te naglasio da ako izbori budu održani bez izmjena Izbornog zakona to će biti smatrano kršenjem Daytonskog sporazuma.

"Uvjeren sam da će kolege Bošnjaci političari razumjeti ovo što smo donijeli. Bude li način ponašanja kakav bi do sad bio, nema optimizma da će se nešto promijeniti", istaknuo je Čović.

Uvjet za održavanje je omogućavanje svim narodima legitimnog predstavljanja, a Čović istaknuo da SIP "nije i ne može biti zakonodavac jer nije imenovan sukladno Zakonu".

Foto: D.K./ Bljesak.info / Čović iznio sedam zaključaka HNS-a

"Zaključci su dovoljno jasni. Hoće li netko željeti izvlačiti iz njih nešto više ostavljamo svima na volju. Bio bih najsretniji čovjek na svijetu da se dogovorimo i demokratski održimo izbore" , naglasio je predsjednik HNS-a.

Čović je naveo kako će se, ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona, protiv održavanja boriti svime što je Ustav BiH omogućio jednoj političkoj opciji.

Čelnik HDZ-a BiH najavio je nastavak pregovora o Izmjenama izbornog zakona koji će biti održani u utorak u Mostaru. 

Podsjetimo, prva izvanredna sjednica Hrvatskog narodnog sabora održana je u subotu u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače.

Iako pod sloganom "Narod bira" sjednica je bila zatvorena za javnost, a u Mostar su stigli gotovo svi hrvatski dužnosnici.

Ipak, na sjednicu se nisu odazvali članovi HRS-a koji su napustili prošlu sjednicu zbog kako navode ''krajnje nedemokratskih, totalitarističkih metoda vođenja ove institucije'.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Čović iznio sedam zaključaka HNS-a

Zaključci HNS-a:

1. Hrvatski narodni sabor (HNS) ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS-a u dosadašnjim pregovorima dosljedno i odgovorno provodio prethodno utvrđeni pregovarački okvir i Politički sporazum od 17. lipnja 2020. o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH (sukladno Odluci Ustavnog suda U 23/14 i presudama Europskog suda za ljudska prava), posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti.

2. HNS izražava žaljenje što uloženi napori u dosadašnjim pregovorima nisu uspješno okončani kako bi se osigurale nužne izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH (sukladno Odluci Ustavnog suda U 23/14 i presudama Europskog suda za ljudska prava). U pregovaračkom procesu u koji su kao facilitatori (posrednici) bili uključeni i predstavnici Europske unije i SAD-a hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga za izmjene i dopune Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH.

3. HNS će se dosljedno zalagati za izvorna ustavna načela postignuta i ostvarena u Washingtonskom i Daytonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi građani. Spremni smo odlučno suprotstaviti se svim daljnjim inicijativama koje idu u smjeru dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH.

4. Sve političke stavove kojim se zastupa blokiranje provođenja Političkog sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020. godine i time onemogućava hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno političko predstavljanje u domovima naroda i Predsjedništvu BiH HNS će smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima te ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH.

5. HNS drži da neće biti ispunjeni formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022. sve dok se ne bude izmijenio postojeći Izborni zakon BiH. U tu svrhu nužno je provesti Odluku Ustavnog suda BiH U-23/14 i sve presude Europskog suda za ljudska prava kako bi se svakom od triju konstitutivnih naroda osiguralo legitimno političko predstavljanje kao i mogućnost kandidiranja svakoj osobi s pravom glasa, a sve u skladu s ustavnim odredbama proisteklim iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

6. HNS posebno naglašava kako Središnje izborno povjerenstvo (SIP) nije i ne može biti zakonodavac niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Jednako naglašavamo da SIP nije izabran i imenovan sukladno odredbama Izbornog zakona BiH. Ako se Izborni zakon ne bude izmijenio sukladno prethodnim točkama i unatoč tome u tim uvjetima budu raspisani i provedeni Opći izbori, HNS će ih smatrati suprotnim slovu Ustava te duhu i načelima Daytonskog mirovnog sporazuma. Takvom postupku predstavnici HNS-a suprotstavit će se svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

7. HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close