"Politički motiviran progon"

Džaferović o presudi Mujanoviću: Država agresor nema kredibilitet procesuirati građane BiH

Ako postoji osnova, Huseinu Mujanoviću je mogao suditi samo Sud BiH, a pošto je Srbija sve vrijeme to odbijala, Džaferović tvrdi kako je presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motiviran progon.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2022. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u priopćenju navodi kako, danas izrečena, presuda Višeg suda u Beogradu bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseinu Mujanoviću predstavlja nastavak progona države Srbije nad građanima Bosne i Hercegovine.

"Srbija je u presudama Haškog suda i Međunarodnog suda pravde presuđena da je sudjelovala u međunarodnom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine te kao država agresor nema kredibilitet da procesuira građane Bosne i Hercegovine. To su potvrdili i sudovi u Londonu i Beču, u slučajevima Divjak i Ganić, kada su jasno kazali da se pred pravosudnim organima Srbije ne može očekivati objektivan proces", stoji u priopćenju.

Ako postoji osnova, Huseinu Mujanoviću je mogao suditi samo Sud BiH, a pošto je Srbija sve vrijeme to odbijala, Džaferović tvrdi kako je presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motiviran progon.

"Također, najava dužnosnika Srbije, na čelu s predsjednikom te države, da će okončati ovu praksu pokazala se kao licemjerje te je sasvim jasno da je cilj države Srbije da putem svog represivnog aparata zastrašuje i politički progoni državljane Bosne i Hercegovine, što ne može ostati bez posljedica na odnose između dvije države", navodi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović naglašava i da će u predstojećem periodu institucije države Bosne i Hercegovine intenzivirati komunikaciju prema institucijama Europske unije i državama članicama o tome da Srbija, kao kandidat za EU, pruža zaštitu osuđenim ratnim zločincima poput Novaka Đukića, odugovlači suđenje za ubojstvo 1.300 Bošnjaka u Kravici i pruža zaštitu od suđenja visokim oficirima pri Glavnom stožeru VRS-a Svetozaru Kosoriću, Radoslavu Jankoviću, Milomiru Savčiću i Brani Pećancu koji se terete za genocid u Srebrenici.

Džaferović ističe da ovakvim stavom Srbija najbolje pokazuje kontinuitet svojih namjera prema BiH i bošnjačkom narodu.

Podsjetimo, u ponovljenom suđenju, Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije BiH, je u ponedjeljak osuđen na 10 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close