Obrana i zaštita

Džaferović dijeli lekcije povijesti: Armija branila Hrvatsku?!

"Nikada se ne smije zaboraviti da je Peti korpus tri i pol godine braneći Krajinu zadržavao i zaustavljao velikosrpsku armadu koja bi da nije bilo Petog korpusa svoje snage usmjerila na nastavak osvajanja u Hrvatskoj.''
Vijesti / Politika | 16. 08. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u četvrtak kako su i pripadnici Armije BiH ''zaslužni za obranu Hrvatske od srpske agresije'' pojašnjavajući to tvrdnjom da bi brojni drugi gradovi u Hrvatskoj doživjeli sudbinu Vukovara da nije bilo Petog korpusa koji je braneći bihaćko područje za sebe vezao brojne srpske postrojbe.

"Nikada se ne smije zaboraviti da je Peti korpus tri i pol godine braneći Krajinu zadržavao i zaustavljao velikosrpsku armadu koja bi da nije bilo Petog korpusa svoje snage usmjerila na nastavak osvajanja u Hrvatskoj. Da nije bilo Petog korpusa i drugim gradovima u Hrvatskoj bi prijetila sudbina Vukovara", izjavio je Džaferović u gradiću Bužimu gdje je sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka jedne od postrojbi koje su djelovale u sastavu Petog korpusa Armije BiH.

Džaferović je ustvrdio da je za obranu Hrvatske bila od velikog značaja odluka Predsjedništva bivše SRBiH da na ratišta u Hrvatskoj na strani JNA ne idu mladići iz Bosne i Hercegovine.

"Treba postaviti i pitanje što bi značilo i kako bi se stvari odvijale da tadašnje hrvatsko vodstvo s Miloševićevim režimom nije dogovorilo podjelu BiH, što je izraslo u udruženi zločinački pothvat koji je kao takav presuđen od Haaškog tribunala. Naši susjedi to uvijek moraju imati na umu", kazao je Džaferović.

Dodao je da žaloste teze "s druge strane kako su nas tobože oni oslobađali" zanemarujući pri tome potpuno ulogu Petog korpusa i Armije RBiH.

"To nije ništa drugo nego pokušaj prekrajanja povijesnih činjenica. Pozivam ih da to ne rade. Jer, ako smo imali mudrosti da u tim teškim vremenima zajedno oslobađamo naše zemlje, ne postoji nijedan razlog da se danas sporimo oko vrlo jasnih i lako dokazivih činjenica. Inače, ovo danas ne bih ni spomenuo da nedavno iz Hrvatske ponovo nisu stigle potvore na račun BiH, Bošnjaka i pokušaji revizije povijesne istine", izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close